Συγκεκριμένα, τόσο το Ιράκ όσο και το Ιράν, λόγω άρσης κυρώσεων και πολέμου αντίστοιχα, έχουν οδηγήσει την παραγωγή πετρελαίου τους σε επίπεδα ρεκόρ, εδραιώνοντας τις θέσεις τους εντός του ΟΠΕΚ.
Συνολικά, οι δύο χώρες παράγουν περισσότερα από 8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όγκος που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής τους Οργανισμού, ενώ παράλληλα επιθυμούν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις εξαγωγές τους.
Οι φιλοδοξίες των δύο χωρών αποτελούν το μεγαλύτερο ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου εντός Οργανισμού, προκειμένου να ισορροπήσει την ενεργειακή αγορά και τις τιμές.
Ακόμα και αν τα μέλη του ΟΠΕΚ καταλήξουν την επόμενη εβδομάδα σε μία συμφωνία, η απροθυμία των Ιράκ και Ιράν να μειώσουν την παραγωγή αναμένεται να αποτελέσει "αγκάθι" στη μακροπρόθεσμη συνεργασία τους με τη Σαουδική Αραβία, καθώς και γενικότερα στη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.
"Το Ιράν και το Ιράκ επιθυμούν μία ισότιμη σχέση με τη Σαουδική Αραβία εντός ΟΠΕΚ", τόνισε ο CEO της Manaar Group, Jaafar Altaie, ο οποίος πρόσθεσε ότι στην παρούσα φάση η σύμπλευσή τους απέναντι στις υπόλοιπες χώρες του Οργανισμού τους βολεύει, προκειμένου "να λάβουν το υψηλότερο δυνατό μερίδιο".
Η σημασία των δύο χωρών εντός του Οργανισμού έχει γιγαντωθεί ,καθώς η παραγωγή τους αυξάνεται, με το Ιράν να προσθέτει από την αρχή του έτους 880.000 βαρέλια ημερησίως, την ίδια στιγμή που το Ιράκ έχει τονώσει τις εξαγωγές του κατά +50% μέσα στα τελευταία τρία χρόνια.
Εφόσον εν τέλει εξαιρεθούν από τη συμφωνία, κάτι τέτοιο θα αναγκάσει τη Σαουδική Αραβία να επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος της συνολικής μείωσης του ΟΠΕΚ, καθώς και να μειώσει το συνολικό της μερίδιο εντός του Οργανισμού.
"Ο ΟΠΕΚ εργάζεται για μία συμφωνία διάρκειας έξι μηνών, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει ευκολότερη μία αποδοχή από πλευράς Ιράκ και Ιράν των ορίων παραγωγής, αν όχι μία ενδεχόμενη περικοπή", υπογραμμίζει ο Altaie.
Ωστόσο, όπως εκτιμά ο επικεφαλής της Ivy Global Energy, Tushar Tarun Bansal, ένα πάγωμα παραγωγής το τρέχον διάστημα θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για έναν πιο μόνιμο περιορισμό παραγωγής προς μεμονωμένα μέλη του ΟΠΕΚ.
"Το Ιράκ έχει το βλέμμα του στραμμένο προς το μέλλον", τονίζει ο Bansal, προσθέτοντας ότι "προσπαθεί να συμφωνήσει για το υψηλότερο δυνατό πάγωμα παραγωγής, έτσι ώστε να βρεθεί στην καλύτερη δυνατή θέση".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr