Οι καταρρέουσες τιμές του πετρελαίου, σημειώνεται, έχουν σαφώς προκαλέσει οικονομικές αναταραχές και ενδεχομένως να υπάρξουν χρεοκοπίες και πιστωτικά γεγονότα μεταξύ των παραγωγών υψηλού κόστους.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποτελέσει μια «ευλογία» για τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες μπορεί να εξαγοράσουν ανταγωνιστές τους που βρίσκονται σε δυσχερή θέση.
Οι επενδυτές σχεδόν ομοφώνως κάνουν λόγο για έναν φαύλο κύκλο, όπου οι καταρρέουσες τιμές του πετρελαίου προκαλούν παγκόσμια επιβράδυνση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αδύναμη ζήτηση για ενέργεια και περαιτέρω πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού».
Όμως, όπως σημειώνει η Franklin Templeton, τόσο η ιστορία όσο και η οικονομική ανάλυση μας δείχνουν ότι επέρχεται μια διαδικασία αυτο-σταθεροποίησης καθώς το φθηνό πετρέλαιο υποστηρίζει την οικονομική δραστηριότητα και δίνει μέτρια ώθηση στη ζήτηση για ενέργεια.
Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και η ανασταλτική επίδρασή τους στον πληθωρισμό σηματοδοτούν παράλληλα ότι οι κεντρικές τράπεζες ανά την υφήλιο θα εξακολουθήσουν πιθανόν να διατηρούν μια «διευκολυντική» στάση.
Έτσι, τονίζει η Franklin Templeton, η έντονη πτώση των τιμών του πετρελαίου σίγουρα έχει δημιουργήσει αναστάτωση, όμως η σταθεροποίηση από τα κατώτατα αυτά επίπεδα θα πρέπει να είναι καλό στοιχείο για την οικονομική ανάπτυξη, ακόμη και αν η τιμή του πετρελαίου δεν ανακάμψει στα επίπεδα άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι που ήταν το 2014.
Πέραν των ανησυχιών για την οικονομία της Κίνας και μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ, υπάρχουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι που αυξάνονται καθώς η Μέση Ανατολή είναι σε μια πολύ εύθραυστη κατάσταση, λαμβανομένου υπόψη του τι συμβαίνει σε Συρία, Υεμένη και Λιβύη, αλλά και την άνοδο της τρομοκρατίας και πιο πρόσφατα την αύξηση των εντάσεων μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας.
Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου ασκεί σημαντικές πιέσεις στη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής.
Τα χαμηλότερα έσοδα από το πετρέλαιο έχουν αναγκάσει τις κυβερνήσεις των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών να λάβουν δράση προκειμένου να προστατέψουν τη δημοσιονομική τους θέσης.
Επίσης, τα νομίσματα που είναι συνδεδεμένα με το δολάριο έρχονται στο προσκήνιο, με πολλούς να εικάζουν ότι οι δεσμοί αυτοί μπορεί να σπάσουν αν επιμείνει η αδυναμία στις τιμές του πετρελαίου.
Οι μεγάλες πετρελαιοεξαγωγικές χώρες έχτισαν σημαντικά οικονομικά αποθέματα όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν σε υψηλά επίπεδα και έχουν λίγο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ, έτσι εκτιμάται, σύμφωνα με την Franklin Templeton, θα μπορέσουν να αντέξουν μια περίοδο χαμηλών τιμών πετρελαίου, αν και όχι επ' αόριστον.
Σε περίπτωση που οι εντάσεις ενισχυθούν περαιτέρω και οδηγήσουν σε μια άλλη διακοπή πετρελαίου, το τρέχον μαξιλάρι παγκόσμιας υπερπροσφοράς θα μπορούσε να αντιστραφεί αρκετά γρήγορα.
Αν και αυτή δεν είναι η βασική εκτίμησή της, ωστόσο η Franklin Templeton σημειώνει ότι αυτό παραμένει ένας ανοδικός κίνδυνος για το πετρέλαιο, που ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr