Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, στην έκθεση αναφέρεται ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και να φθάσει κατά μέσο όρο τα 93,6 εκατομμύρια. Να σημειωθεί ότι η άνοδος είναι κατά 90.000 βαρέλια μεγαλύτερη σε σχέση με την πρόβλεψη που είχε κάνει ο IEA τον προηγούμενο μήνα.
Η πρόβλεψη για τη συνολική προσφορά πετρελαίου από τις εκτός του OPEC (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Χωρών) χώρες διατηρήθηκε αμετάβλητη στα 57,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η παγκόσμια προσφορά ήταν φέτος τον Μάρτιο κατά 3,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα υψηλότερη σε σχέση με τον Μάρτιο του 2014, καθώς στην άνοδο από τον OPEC προστέθηκε και η αύξηση της προσφοράς από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Συγκεκριμένα, η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή της κατά 390.000 βαρέλια ημερησίως, το Ιράκ αύξησε την παραγωγή κατά 350.000 βαρέλια ημερησίως και η Λιβύη κατά 190.000 βαρέλια.
Επιπλέον, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι χώρες του OPEC αύξησαν την παραγωγή τους κατά 890.000 βαρέλια, στα 31,02 εκατομμύρια, τον Μάρτιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 2011.
Ιράν σε OPEC: Μειώστε την παραγωγή
Όπως αναφέρει το CNBC, η προσδοκία αυτή του IEA για «αξιοσημείωτη επιτάχυνση» της ζήτησης για πετρέλαιο το 2015 έρχεται την ίδια στιγμή που το Ιράν καλεί τα υπόλοιπα μέλη του OPEC να μειώσουν την παραγωγή.
Σήμερα το πετρέλαιο διαπραγματεύεται στο ήμισυ περίπου της τιμής που είχε τον περασμένο Ιούνιο, καθιστώντας δυσκολότερ για τις χώρες και τις εταιρείες που παράγουν το εμπόρευμα να αποκομίσουν κέρδος.
Παρά τη χαμηλή τιμή, ορισμένοι παραγωγοί συνέχισαν να αυξάνουν την προμήθεια, με τη Σαουδική Αραβία - τον μεγαλύτερος εξαγωγέα πετρελαίου του OPEC - να στοιχιματίζει ότι οι χαμηλότερες τιμές θα κάνουν την ήδη πιο ακριβή παραγωγή σχιστόλιθου πετρελαίου των ΗΠΑ λιγότερο οικονομικά βιώσιμη.
Ωστόσο, είναι αρκετοί οι μικρότεροι παραγωγοί πετρελαίου στη Μέση Ανατολή που αισθάνονται κι αυτοί τις επιπτώσεις των χαμηλών τιμών.
Στα πλαίσια αυτά, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Bijan Zanganeh κάλεσε την Τρίτη τον OPEC να μειώσει την παραγωγή κατά «τουλάχιστον 5%», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Πετρελαίου της χώρας.
Αυτό συνέβη έπειτα από την επίτευξη μιας αρχικής συμφωνίας μεταξύ των μεγάλων παγκοσμίων δυνάμεων και του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Η συμφωνία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέα υπερπροσφορά στην αγορά πετρελάιου, στην περίπτωση που αρθούν οι κυρώσεις κατά του Ιράν.
Δεδομένης αυτής της αβεβαιότητας, ο ΙΕΑ σχολιάζει ότι θα μπορούσε να περάσει καιρός προτού ανακάμψει η τιμή του πετρελαίου και ότι η εξισορρόπηση της αγοράς μπορεί να βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.
Άνοδος της τιμής
Στα πλαίσια αυτά, η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου WTI κινείται σήμερα κοντά στα επίπεδα των 54 δολ. ανά βαρέλι με άνοδο 1,20%, ενώ η τιμή του brent κινείται ανοδικά κατά 1,23% σχεδόν στα 60 δολάρια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr