Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του αργού έκλεισαν στα 97,50 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας κέρδη 1,6%.
Αύξηση 12,1% σημείωσαν, το 2010, τα διαπιστωμένα αποθέματα πετρελαίου του ΟΠΕΚ και ανήλθαν έτσι σε 1,19 τρισεκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με το Ετήσιο Στατιστικό Δελτίο, που έδωσε σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός.
Η αύξηση των διαπιστωμένων αποθεμάτων του ΟΠΕΚ οφείλεται κυρίως στη Βενεζουέλα, της οποίας τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 40,4% και ανήλθαν σε 296,501 δισεκατομμύρια βαρέλια, από 211,173 δισεκατομμύρια το 2009, επιτρέποντας στη λατινοαμερικανική χώρα να αναρριχηθεί στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης. Τα αποθέματα της μεγαλύτερης πετρελαιοεξαγωγού χώρας του ΟΠΕΚ, της Σαουδικής Αραβίας, παρέμειναν πλησίον των επιπέδων του 2009, δηλαδή στα 264,516 δισεκατομμύρια βαρέλια.
Τόσο τα αποθέματα του Ιράν όσο και αυτά του Ιράκ αυξήθηκαν πέρυσι. Τον περασμένο Οκτώβριο, το Ιράν ανακοίνωσε αύξηση 10,3% των διαπιστωμένων πετρελαϊκών αποθεμάτων του, στα 151,170 δισεκατομμύρια βαρέλια, μία μόλις εβδομάδα μετά από αντίστοιχη ανακοίνωση του Ιράκ. Η Βαγδάτη είχε ισχυριστεί ότι η εμπλοκή πετρελαϊκών πολυεθνικών στην εξερεύνηση και ανάπτυξη του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας οδήγησε σε αύξηση 24,4% των διαπιστωμένων πετρελαϊκών αποθεμάτων, τα οποία ανήλθαν σε 143,100 δισεκατομμύρια βαρέλια.
Σύμφωνα με το Ετήσιο Στατιστικό Δελτίο, τα αποθέματα ορισμένων χωρών - της Αλγερίας, του Κουβέιτ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - για μια ακόμη χρονιά δεν σημείωσαν αύξηση, καθώς μια τέτοια θετική εξέλιξη έχει να συμβεί από το 2006.
Η αύξηση των αποθεμάτων της Βενεζουέλας επιτρέπει στον ΟΠΕΚ να ελέγχει πλέον μεγαλύτερο μερίδιο των διαπιστωμένων αποθεμάτων αργού παγκοσμίως. Το μερίδιο που αναλογεί στον διεθνή οργανισμό ανήλθε, πέρυσι, στο 81,3% των συνολικών αποθεμάτων στον πλανήτη, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ήταν 79,6%, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των συντακτών του Δελτίου.
Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δύσκολα θα συγκρατήσουν τον σκεπτικισμό με τον οποίο η μεγάλη πλειοψηφία των αναλυτών αντιμετωπίζει τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ για τα αποθέματα των χωρών-μελών του. Ορισμένοι αναλυτές φθάνουν μάλιστα στο σημείο να πουν ότι ορισμένες χώρες-μέλη του διεθνούς οργανισμού ηθελημένα υπερβάλλουν. Τους ισχυρισμούς αυτούς απορρίπτουν οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, της Σαουδικής Αραβίας και της Βενεζουέλας συμπεριλαμβανομένης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr