Αναλυτικά, τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του αργού υποχώρησε κατά 0,4% στα 82,69 δολάρια το βαρέλι.
Μείωση 0,41 εκατ. βαρέλια σημείωσαν τα αποθέματα του αργού την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική επιτροπή ενέργειας.
Τα διυλισμένα αποθέματα μειώθηκαν κατά 0,255 εκατ. βαρέλια στα 172,21 εκατ. βαρέλια., ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια.
Δύο αποφάσεις έλαβαν σήμερα οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ. Η μία ήταν αναμενόμενη, καθώς διατηρήθηκαν αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής των χωρών μελών του και η δεύτερη συνιστά έκπληξη, μιας και το Ιράν, μετά από 36 χρόνια, αναλαμβάνει την προεδρία του διεθνούς οργανισμού το 2011.
Οι διεθνείς αγορές πετρελαίου δεν αντέδρασαν στην ευρέως αναμενόμενη απόφαση. Οι τιμές παρέμειναν πλησίον των 84 δολαρίων το βαρέλι, καθώς η σημερινή εξασθένηση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι ενός «καλαθιού» νομισμάτων κατέστησε τις επενδύσεις σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πιο ελκυστικές.
Οι τιμές έχουν αναρριχηθεί σε επίπεδα υψηλότερα του εύρους των 70 με 80 δολαρίων το βαρέλι, το οποίο η Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε ιδανικό για τις πετρελαιοεξαγωγούς χώρες. Ωστόσο, ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Άλι αλ Ναΐμι είπε σε δημοσιογράφους πριν την συνάντηση ότι εξακολουθεί να είναι ευχαριστημένος με τα σημερινά επίπεδα τιμών.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να διατηρήσουμε την αγορά πετρελαίου όπως είναι σήμερα», τόνισε ο αλ Ναΐμι. Απέφυγε να παρασυρθεί σε δήλωση για τα επίπεδα τιμών τα οποία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά εξέφρασε ανησυχίες για πιθανή καινούργια ολίσθηση σε ύφεση. «Ελπίζω ότι δεν θα έχουμε διπλή ύφεση. Εργαζόμαστε όλοι για να το αποφύγουμε», πρόσθεσε.
Μερίδα αναλυτών υποστηρίζουν, πάντως, ότι παραμένει ο κίνδυνος ενός μεγάλου καλπασμού των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Μεταξύ αυτών, ο Λόρενς Ίγκλς της JP Morgan σχολίασε ότι «χωρίς συγκεκριμένη δέσμευση για υπεράσπιση ενός επιπέδου τιμών, η τιμή του πετρελαίου μπορεί να κυμανθεί, στη βάση των θεμελιωδών δεδομένων προσφοράς και ζήτησης, μεταξύ 65 και 100 δολαρίων το βαρέλι. Με την ποσοτική χαλάρωση να οδηγεί σε εξασθένηση της ισοτιμίας του δολαρίου και να αναζωογονεί τις αναδυόμενες οικονομίες, αυτή η τάση είναι ισχυρότερη».
Η σημερινή απόφαση να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής εξακολουθεί, ωστόσο, να αφήνει περιθώρια στις χώρες-μέλη του οργανισμού να τα προσαρμόζουν, ανεπίσημα, κατά το δοκούν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr