Η ικανότητα του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου να συγκεντρώνει δωρεές από τα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης δεν είχε αμφισβητηθεί ποτέ. Το μεγαλύτερο ποσό από τα 53 εκατ. δολάρια, που συγκέντρωσε σε διάστημα 24 ωρών μετά την καταδικαστική απόφαση εις βάρος του, την προηγούμενη εβδομάδα, προήλθαν κυρίως από «μικρούς» υποστηρικτές. Οι «μεγάλοι» δωρητές είχαν διατηρήσει τις αποστάσεις τους από τον Τραμπ μετά το χάος που ακολούθησε τις εκλογές του 2020.
Στις 7 Ιανουαρίου 2021, μία ημέρα μετά την εισβολή υποστηρικτών του Ρεπουμπλικάνου στο Καπιτώλιο, ο δισεκατομμυριούχος Νέλσον Πελτζ είχε δηλώσει ότι μετανιώνει που στήριξε τον Τραμπ. «Είναι ντροπή», είχε δηλώσει ο επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου Trian Partners. Παρ’ όλα αυτά, ο Πελτζ, στις αρχές Μαρτίου, υποδέχθηκε τον Τραμπ στο σπίτι του στη Φλόριντα, για ένα πρωινό παρουσία άλλων εκατομμυριούχων, όπως ο Ίλον Μασκ, σύμφωνα με την Washington Post.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times δήλωσε ότι «μάλλον» θα ψηφίσει τον Τραμπ, αλλά διατήρησε κάποιες επιφυλάξεις. Ο λόγος: η έκρηξη του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και η διανοητική κατάσταση του Τζο Μπάιντεν που «πραγματικά με τρομάζει».
Ο Στιβ Σουάρτσμαν είναι, επίσης, ένας από τους εκατομμυριούχους που επέκριναν την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, κάνοντας τότε λόγο για «απόπειρα μιας συμμορίας να υπονομεύσει το Σύνταγμά μας». Ωστόσο, στις 24 Μαΐου, ο πρόεδρος και CEO της Blackstone ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Τραμπ στις προεδρικές εκλογές. Ο Σουάρτσμαν επικαλέστηκε, επίσης, τη μετανάστευση ως βασικό λόγο για την απόφασή του.
Μία ακόμα δισεκατομμυριούχος που στηρίζει τον Τραμπ είναι η Μίριαμ Άντελσον. Μεγάλη υποστηρίκτρια του Ισραήλ, η χήρα του μεγιστάνα των καζίνο Σέλντον Άντελσον σκοπεύει να «επενδύσει» στην εκστρατεία του Τραμπ περισσότερα από 90 εκατ. δολάρια, ποσό που είχε δωρίσει στους Ρεπουμπλικάνους το 2020, σύμφωνα με το Politico.
Γιατί οι εκατομμυριούχοι στηρίζουν Τραμπ;
Την ώρα που οι δείκτες του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ βρίσκονται ψηλότερα από ποτέ και η οικονομία της χώρας παρουσιάζει ανάπτυξη, παρά τον επίμονο πληθωρισμό, κάποιοι εκατομμυριούχοι αποφάσισαν να υποστηρίξουν έναν υποψήφιο που κρίθηκε ένοχος σε ποινική δίκη και θεωρείται, σε μεγάλο βαθμό, πηγή αστάθειας.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν, οι ελίτ αυτές ενδιαφέρονται περισσότερο για τα προσωπικά τους συμφέροντα παρά για την κατάσταση της Αμερικής. «Μια αρκετά ξεκάθαρη απάντηση θα ήταν να πούμε ότι οι πλούσιοι σχεδόν σίγουρα θα πληρώνουν λιγότερους φόρους και οι εταιρείες θα υπόκεινται σε λιγότερους κανόνες» σε περίπτωση εκλογής του Τραμπ, είχε γράψει τον Απρίλιο στους New York Times.
Η πολιτική του Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν δεν το κρύβει, αν επανεκλεγεί και αποκτήσει πλειοψηφία στο Κογκρέσο, θα επιβάλει φόρο στις μεγάλες περιουσίες. Μετά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο το 2021, ο Δημοκρατικός πρόεδρος είχε υπογραμμίσει την ανάγκη για ένα καλύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο στην οικονομία. Έτσι εξηγείται, εν μέρει, η επιλογή κάποιων εκατομμυριούχων.
Παράλληλα, η δεδηλωμένη βούληση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή επίσης προκαλεί αντιδράσεις από την πλευρλα της πετρελαϊκής βιομηχανίας.
«Το μάντρα του Τραμπ ο οποίος δηλώνει θα κάνουμε εξορύξεις δεξιά κι αριστερά» ταιριάζει περισσότερο με τον πετρελαϊκό τομέα απ' ό,τι η προσέγγιση Μπάιντεν προς την πράσινη ενέργεια», είχε σχολιάσει πρόσφατα ο Νταν Έμπερχαρτ, επικεφαλής μεγάλη εταιρείας εξορύξεων, στην Washington Post.
Η προεκλογική ομάδα του Μπάιντεν επιτίθεται τακτικά στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του και στους δεσμούς του με τους πλούσιους. Την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, τον κατηγόρησε ότι «πουλά την Αμερική σε όποιον πληρώσει καλύτερα». Ωστόσο, και ο Μπάιντεν λαμβάνει δωρεές από εκατομμυριούχους, όπως ο επιχειρηματίας Βίνοντ Κόσλα, ο οποίος, πρόσφατα, οργάνωσε δεξίωση προς τιμήν του Αμερικανού προέδρου.
Σε γενικές γραμμές η Σίλικον Βάλεϊ -το επίκεντρο του τεχνολογικού τομέα- φαίνεται να στηρίζει Μπάιντεν, ενώ η Γουόλ Στριτ και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες επιλέγουν Τραμπ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr