Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος 5,22% στις 4.063,01 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 4,68% στις 3.329,92 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX με άνοδο 3,43% στις 4.781,33 μονάδες.
O Dow ενισχύεται 0,51%, στις 9.024,66 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 1.734,84 μονάδες, με άνοδο 1,00% και ο S&P 500 ενισχύεται 1,25%, στις 958,29 μονάδες.
Τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα της Sony Ericsson (+5) παρείχαν στήριξη στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας, με τη Nokia να κερδίζει 11%, μετά και την αναβάθμιση της μετοχής της από την WestLB.
Κέρδη και για τις πετρελαϊκές, μετά την ανάκαμψη των τιμών του αργού, με τις Royal Dutch Shell και Total να ενισχύονται αμφότερες πέραν του 8%.
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες έλαβαν ώθηση και από τη μείωση του κόστους του διατραπεζικού δανεισμού.
Το διατραπεζικό επιτόκιο προσφοράς δολαρίων του Λονδίνου, Libor, το οποίο χρεώνουν οι τράπεζες για τα μεταξύ τους overnight δάνεια, υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων ετών, σημειώνοντας κάμψη 27 μονάδων βάσης στο 1,67%. Το Libor για δάνεια τριών μηνών υποχώρησε κατά 4 μονάδες βάσης, στο 4,42%.
Επίσης πτωτικά κινήθηκε και το επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού σε ευρώ, euribor. Συγκεκριμένα, το euribor για δάνεια τριών μηνών υποχώρησε στο 5,04% από 5,09%
Έντονη νευρικότητα επικρατεί στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, με τους δείκτες να κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αντανακλώντας τη σύγχυση των επενδυτών αναφορικά με το μέλλον των αγορών χρήματος.
Οι επενδυτές προβληματίζονται από τα απογοητευτικά στοιχεία για τις ενάρξεις νέων κατοικιών και το καταναλωτικό κλίμα, που υποδεικνύουν ότι η κρίση στην αγορά κατοικίας παρατείνεται και ότι οι Αμερικανοί φοβούνται την ύφεση
Ωστόσο, την πτωτική τάση στην αμερικανική κεφαλαιαγορά περιορίζει η δεδηλωμένη προτίμηση του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο για τις αμερικανικές μετοχές, αλλά και η πεποίθηση του προέδρου Μπους ότι τα ληφθέντα μέτρα για την αντιμετώπισης της πιστωτικής κρίσης θα τελεσφορήσουν.
Ασχημα τα νέα από το μέτωπο των μάκρο
Σε χαμηλό 17 ετών κατρακύλησαν οι ενάρξεις ανέγερσης νέων κατοικιών το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, καθώς οι κατασκευές προσπαθούν να μειώσουν τον αριθμό των υφιστάμενων κατοικιών.
Οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών υποχώρησαν κατά 6,3% το Σεπτέμβριο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 817.000, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1991, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 870.000.
Οι ενάρξεις ανέγερσης μονοκατοικιών υποχώρησαν κατά 12% στις 544.000, στο χαμηλότερο επίπεδο.
Επίσης, κάμψη σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, εν μέσω των μαζικών προσπαθειών ανά τον κόσμο για ανάκαμψη των διεθνών κεφαλαιαγορών και της οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου του Michigan.
Ο δείκτης υποχώρησε στις 57,5 μονάδες τον Οκτώβριο, από τις 70,3 το Σεπτέμβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν να υποχωρήσει στις 64,5 μονάδες.
Buffett: Όλα τα λεφτά στις αμερικάνικες μετοχές
Τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για αγορές αμερικανικών μετοχών, συμβουλεύει τους επενδυτές ο δισεκατομμυριούχος, Warren Buffett. Όπως λέει, αυτός αυτή τη στιγμή αγοράζει αμερικανικές μετοχές και εάν οι τιμές παραμείνουν ελκυστικές, οι προσωπικές του επενδύσεις, εκτός του μεριδίου του στην Berkshire Hathaway, θα είναι σύντομα ολοκληρωτικά στην αμερικανική κεφαλαιαγορά.
Σε άρθρο του στους New York Times, ο Buffett επισημαίνει ότι ακολουθεί την αρχή: «να είσαι επιφυλακτικός εκεί όπου οι υπόλοιποι είναι άπληστοι και άπληστοι εκεί όπου οι άλλοι είναι επιφυλακτικοί.» Ο υπερβολικός φόβος για τη μακροπρόθεσμη ευημερία των αμερικανικών εταιριών είναι ανόητος, σημειώνει και οι περισσότερες από αυτές θα σημειώνουν κέρδη ρεκόρ στα επόμενα χρόνια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr