Οι επενδυτές προβληματίζονται από τα απογοητευτικά στοιχεία για τις ενάρξεις νέων κατοικιών και το καταναλωτικό κλίμα, που υποδεικνύουν ότι η κρίση στην αγορά κατοικίας παρατείνεται και ότι οι Αμερικανοί φοβούνται την ύφεση
Ωστόσο, την πτωτική τάση στην αμερικανική κεφαλαιαγορά περιορίζει η δεδηλωμένη προτίμηση του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο για τις αμερικανικές μετοχές, αλλά και η πεποίθηση του προέδρου Μπους ότι τα ληφθέντα μέτρα για την αντιμετώπισης της πιστωτικής κρίσης θα τελεσφορήσουν.
O Dow ενισχύεται 1,71%, στις 9.132,65 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 1.751,01 μονάδες, με κέρδη 1,94% και ο S&P 500 ενισχύεται 2,13%, στις 966,62 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 4,83% στις 4.047,80 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 3,90% στις 3.304,94 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει άνοδο 3,61% στις 4.789,86μονάδες.
Ασχημα τα νέα από το μέτωπο των μάκρο
Σε χαμηλό 17 ετών κατρακύλησαν οι ενάρξεις ανέγερσης νέων κατοικιών το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, καθώς οι κατασκευές προσπαθούν να μειώσουν τον αριθμό των υφιστάμενων κατοικιών.
Οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών υποχώρησαν κατά 6,3% το Σεπτέμβριο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 817.000, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1991, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 870.000.
Οι ενάρξεις ανέγερσης μονοκατοικιών υποχώρησαν κατά 12% στις 544.000, στο χαμηλότερο επίπεδο.
Επίσης, κάμψη σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, εν μέσω των μαζικών προσπαθειών ανά τον κόσμο για ανάκαμψη των διεθνών κεφαλαιαγορών και της οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου του Michigan.
Ο δείκτης υποχώρησε στις 57,5 μονάδες τον Οκτώβριο, από τις 70,3 το Σεπτέμβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν να υποχωρήσει στις 64,5 μονάδες.
Buffett: Όλα τα λεφτά στις αμερικάνικες μετοχές
Τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για αγορές αμερικανικών μετοχών, συμβουλεύει τους επενδυτές ο δισεκατομμυριούχος, Warren Buffett. Όπως λέει, αυτός αυτή τη στιγμή αγοράζει αμερικανικές μετοχές και εάν οι τιμές παραμείνουν ελκυστικές, οι προσωπικές του επενδύσεις, εκτός του μεριδίου του στην Berkshire Hathaway, θα είναι σύντομα ολοκληρωτικά στην αμερικανική κεφαλαιαγορά.
Σε άρθρο του στους New York Times, ο Buffett επισημαίνει ότι ακολουθεί την αρχή: «να είσαι επιφυλακτικός εκεί όπου οι υπόλοιποι είναι άπληστοι και άπληστοι εκεί όπου οι άλλοι είναι επιφυλακτικοί.» Ο υπερβολικός φόβος για τη μακροπρόθεσμη ευημερία των αμερικανικών εταιριών είναι ανόητος, σημειώνει και οι περισσότερες από αυτές θα σημειώνουν κέρδη ρεκόρ στα επόμενα χρόνια.
Ενώ οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις της αγοράς δεν μπορούν να προβλεφθούν, το πιο πιθανό είναι η αγορά να ανακάμψει πριν από την οικονομία ή τη γενικότερη επενδυτική εμπιστοσύνη και «αν περιμένει κανείς τους κοκκινολαίμηδες η άνοιξη θα περάσει», τονίζει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην κρίση του 1930 ο Buffett υπενθυμίζει ότι ο δείκτης Dow Jones άγγιξε το ναδίρ του στις 8 Ιουλίου του 1932, οι οικονομικές συνθήκες συνέχισαν να επιβραδύνονται μέχρι την προεδρία Ρούσβελτ το Μάρτιο του 1933, ύστερα όμως η αγορά σκαρφάλωσε 30% υψηλότερα.
Μπους: Η αμερικανική οικονομία θα καταφέρει να ''αναστηθεί''
Η άνευ προηγουμένου απάντηση στην πιστωτική κρίση από την κυβέρνηση θα καταφέρει τελικά να ''αναστήσει'' την αμερικανική οικονομία, επεσήμανε στο σημερινό του διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος, George W. Bush.
«Πήρε ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι να παγώσει το πιστωτικό σύστημα και αναμένεται η ''αναζωπύρωση'' του να διαρκέσει κάποιο χρονικό διάστημα», σημείωσε ο Μπους σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον στο αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς πολίτες, ότι η κυβερνητική προσπάθεια στήριξης θα εί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr