Σήμερα, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κοντολίζα Ράις πρόκειται να υπογράψει με τον Πολωνό ομόλογό της Ράντοσλαβ Σικόρσκι τη συμφωνία για την εγκαστάσταση βάσης αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων σε απόσταση μόλις 180 χιλιομέτρων από το δυτικότερο άκρο της Ρωσίας.
Η συμφωνία, καθώς και η χρονική στιγμή που επελέγη για την επικύρωση και υπογραφή της, εξοργίζουν τη Ρωσία και επιδεινώνουν τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις που διανύουν «ψυχροπολεμική» περίοδο μετά τα πρόσφατα γεγονότα στον Καύκασο.
Η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει με κάθε επισημότητα παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Πολωνίας. Για μια πολύ σημαντική ημέρα στην ιστορία της χώρας μίλησε ο Πολωνός πρόεδρος Λεχ Καζίνσκι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, τονίζοντας ότι η συμφωνία ενισχύει τη θέση της Πολωνίας -μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ- στον κόσμο.
Για τους Πολωνούς η υπογραφή της συμφωνίας έχει ευρύτερη σημασία σε μία περίοδο κατά την οποία οι ρωσικές ενέργειες στη Γεωργία προκάλεσαν γενικό συναγερμό στην ανατολική Ευρώπη. Με τη συμφωνία εμβαθύνεται περαιτέρω η στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με την Πολωνία, συμμάχου τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Στο ζήτημα αυτό καθαυτό της αντιπυραυλικής ασπίδας, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν ότι είναι σχεδιασμένη για να αποκρούσει ενδεχόμενες επιθέσεις από κράτη όπως το Ιράν και παγίως απορρίπτουν τη θέση της Ρωσίας ότι αποτελεί απειλή για την ίδια. Η ασπίδα θα διαθέτει επίσης βάσεις ραντάρ στην Τσεχία. Η σχετική συμφωνία με την Πράγα υπεγράφη στις 8 Ιουλίου.
Η υπογραφή της συμφωνίας στην Πολωνία έρχεται μία ημέρα μετά το μήνυμα που εστάλη από την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία. Οι ΥΠΕΞ της Συμμαχίας ξεκαθάρισαν στη Μόσχα ότι δεν μπορεί να προσδοκά ομαλές σχέσεις με τα μέλη του ΝΑΤΟ όσο διατηρεί τις στρατιωτικές δυνάμεις της στη Γεωργία και, παράλληλα, αποφάσισαν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Τιφλίδας.
Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί τη Ρωσία
Ο «πόλεμος» της διπλωματίας μεταφέρθηκε αργότερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπου η Ρωσία απέρριψε σχέδιο ψηφίσματος που κατέθηκε για τη Γεωργία, λέγοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με την εκεχειρία των έξι σημείων που προώθησε ο Νικολά Σαρκοζί και υπεγράφη από τη Ρωσία και τη Γεωργία.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να υποστηρίξει το σχέδιο ψηφίσματος που απαιτεί την άμεση αποχώρηση της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης από τη Γεωργία στις θέσεις που κατείχε προ της σύρραξης.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η εκεχειρία επιτρέπει στα στρατεύματά της να παραμείνουν σε ουδέτερη ζώνη στη γεωργιανή πλευρά των συνόρων με την αποσχισθείσα Νότια Οσετία. Παράλληλα, απορρίπτει το σκέλος του προσχεδίου που επιβεβαιώνει την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, λέγοντας ότι η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία δεν θέλουν να ανήκουν στη Γεωργία.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι άρχισε, κατ' εφαρμογή της συμφωνηθείσας εκεχειρίας, την απόσυρση των στρατευμάτων της από το έδαφος της Γεωργίας και η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 22 Αυγούστου. Ωστόσο, η αποχώρηση καθυστερεί και έως το βράδυ της Τρίτης δεν ήταν σημαντική, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση δυτικών χωρών, κυρίως των ΗΠΑ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr