Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης κρατείται στις φυλακές Σεβενίνγκεν, στα περίχωρα της Χάγης, κατόπιν της έκδοσής του στο ICTY από τη σερβική κυβέρνηση, νωρίς το πρωί της Τετάρτης.
Ο Ολλανδός δικαστής Αλφόνς Όριε θα του αναγνώσει τις έντεκα κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που αντιμετωπίζει για τον ρόλο του στον πόλεμο της Βοσνίας (1992-1995), με 100.000 νεκρούς και 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες. Στη συνέχεια θα του ζητήσει να δηλώσει εάν αποδέχεται ή όχι τις κατηγορίες. Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα υπερασπισθεί ο ίδιος τον εαυτό του στην ακροαματική διαδικασία, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την προθεσμία των 30 ημερών που προβλέπει ο νόμος.
Ο υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος του ICTY θεωρείται μαζί με τον στρατιωτικό διοικητή του Ράτκο Μλάντις, που εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης ο εγκέφαλος της εθνοκάθαρσης που εφαρμόσθηκε στη Βοσνία, με την υποστήριξη του Βελιγραδίου, κατά των μουσουλμάνων της Βοσνίας, σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Χάγης.
Εκτός από τη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, στη Σρμπρένιτσα, ο Κάρατζιτς θα λογοδοτήσει για την μακρά και αιματηρή πολιορκία του Σαράγεβο και την κράτηση χιλιάδων πολιτών σε στρατόπεδα, κυρίως στην περιοχή του Πρίγεντορ.
Η εφημερίδα Blic δημοσιεύει την Πέμπτη στην πρώτη της σελίδα μια αποκλειστική φωτογραφία του Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος εμφανίζεται με κομμένα μαλλιά και ξυρισμένος, λίγο πριν από την έκδοσή του στη Χάγη.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία ιδρύθηκε τον Μάιο του 1993 και έχει την έδρα του στην ολλανδική πόλη της Χάγης. Στόχος της ίδρυσής του ήταν να εξετάσει κάθε υπόθεση που αφορά τα διαπραχθέντα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην επικράτεια της πρώην Γιουγκοσλαβίας από την 1η Ιανουαρίου του 1991 έως σήμερα.
Μέχρι σήμερα, το ICTY έχει καταδικάσει 161 άτομα, ενώ στις φυλακές Σεβενίνγκεν κρατούνται 37 άτομα, σύμφωνα με το Reuters.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η δίκη 27 κατηγορούμενων, ενώ τη δικαστική οδό έχουν πάρει άλλες 16 υποθέσεις και δεκάδες άλλες έχουν παραπεμφθεί στα αρμόδια δικαστικά όργανα της Σερβίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Κροατίας.
Δύο άτομα εξακολουθούν να καταζητούνται: ο πρώην επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος κατηγορείται επίσης για τα γεγονότα της σφαγής στη Σρμπρένιτσα και ο Γκόραν Χάτζιτς, Σέρβος της Κροατίας, ο οποίος κατηγορείται για το σχεδιασμό, τη δολοφονία και τη δίωξη εκατοντάδων μη Σέρβων στην αυτοανακηρυχθείσα Σερβική Δημοκρατία της Κράινα, στην Κροατία.
Τον Μάρτιο του 2006, μια είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα. Ήταν ο θάνατος του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις φυλακές Σεβενίνγκεν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη του. Ο Μιλόσεβιτς αντιμετώπιζε 66 κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, που αφορούσαν τις πολεμικές συγκρούσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία και το Κόσοβο.
Ο πρώτος καταδικασθείς για τη βαρύτατη κατηγορία της γενοκτονίας από το ICTY, τον Αύγουστο του 2001, ήταν ο Ράντισλαβ Κρστιτς, διοικητής τάγματος του σερβοβοσνιακού στρατού την περίοδο του πολέμου. Η αρχική ποινή που του επιβλήθηκε ήταν κάθειρξη 46 χρόνων, η οποία μειώθηκε στη συνέχεια σε 35 χρόνια.
Το 2005, τo Δικαστήριο καταδίκασε σε 18χρονη κάθειρξη και τον πρώην διοικητή του σερβοβοσνιακού στρατού Βίντογε Μπλαγκόγεβιτς, ενώ στον Μίλαν Μπάμπιτς, πρώην ηγέτη των Σέρβων της περιοχής της Κράινα, στην Κροατία, το Δικαστήριο της Χάγης επέβαλε το 2004 ποινή φυλάκισης 13 χρόνων.
Ο Μίλαν Μπάμπιτς ήταν ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, ο οποίος όχι μόνο παραδέχθηκε την ενοχή του, αλλά συμφώνησε και να καταθέσει κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο Μπάμπτις αυτοκτόνησε το 2006.
Ο επίσης ηγέτης των Σέρβων της Κράινα, Μίλαν Μάρτιτς, καταδικ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr