Σύμφωνα με την απόφαση, το ΕΔΑΔ δεν έκρινε σκόπιμο να εξετάσει ξεχωριστά το αίτημα του Πατριαρχείου για παραβίαση των άρθρων 6 (δικαίωμα για δίκαιη δίκη) και 14 (απαγόρευση διακρίσεων) της Σύμβασης των Αθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθ ότι καλύπτονται από το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου.
Για το θέμα πιθανής αποζημίωσης, σύμφωνα με το άρθρο 41 της Σύμβασης, το ΕΔΑΔ επιφυλάσσεται για απόφαση αργότερα.
Παράλληλα, καλεί και τα δύο μέρη να καταθέσουν γραπτώς και μέσα σε εξάμηνο τις παρατηρήσεις τους αναφορικά με το θέμα των αποζημιώσεων και κυρίως να γνωστοποιήσουν στο Δικαστήριο μια πιθανή κατάληξη σε μεταξύ τους συμφωνία.
Από τα στοιχεία που παραθέτει η απόφαση ΕΔΑΔ, προκύπτει ότι το αμφισβητούμενο οικόπεδο είναι 23.255 τ.μ. το οποίο απέκτησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1902 έναντι του ποσού 353.000 ευρώ. Ευρίσκεται σε λόφο της νήσου B?y?kada (Πρίγκηπος) στην Προποντίδα.
Το 1935 η νομική προσωπικότητα του Ορφανοτροφείου αναγνωρίσθηκε επίσημα και το ακίνητο που ευρίσκετο στο οικόπεδο αναφέρθηκε στη φορολογική δήλωση του 1936.
Το 1964 εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε στους χώρους, οι τουρκικές αρχές διέταξαν εκκένωση, την ίδια δε χρονιά το ακίνητο και η διαχείριση πέρασαν στο τουρκικό Δημόσιο.
Το 1997 το Ορφανοτροφείο χαρακτηρίστηκε ως «ανενεργές» από τη Γενική Διοίκηση Ιδρυμάτων. Το Ορφανοτροφείο αντέδρασε άμεσα ζητώντας την ακύρωση της ανωτέρω απόφασης.
Το 2002 το πολυμελές Πρωτοδικείο αποφάσισε ότι η συντήρηση του «αμφισβητούμενου αγαθού», το οποίο αποτελεί σπουδαίο διεθνές ιστορικό μνημείο, δεν ανήκει στο Πατριαρχείο.
Η απόφαση αυτή ακυρώθηκε από τον Αρειο Πάγο λόγω διαδικαστικού λάθους ύστερα από προσφυγή του ενάγοντος.
Το Φεβρουάριο του 2004, για ακόμα μία φορά το πολυμελές Πρωτοδικείο ακύρωσε εκ νέου τους τίτλους ιδιοκτησίας του ενάγοντος, η δε απόφαση επικυρώθηκε αυτήν την φορά από τον Αρειο Πάγο, τον Οκτώβριο του ιδίου έτους.
Στις 27 Νοεμβρίου 2007 έγινε στο Στρασβούργο η δημόσια ακρόαση της εν λόγω υπόθεσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr