Το γενικότερο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας
«Πριν από λίγες εβδομάδες το πραγματικό επιτόκιο των -προστατευμένων από τον πληθωρισμό- δεκαετώνομολόγων του αμερικανικού δημοσίου κυμαινόταν τόσο στην Ιαπωνία, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο 1.39%. Κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό να διατηρηθεί για πολύ και ήδη τώρα το πραγματικό επιτόκιο στις ΗΠΑ βρίσκεται 25 μονάδες βάσης υψηλότερα από τοιαπωνικό.Το γεγονός αυτό μου θύμισε κάποια ημέρα στις αρχές του 2000, όπου το πραγματικό επιτόκιο των δεκαετών αμερικανικών τίτλων κυμαινόταν στο ίδιο επίπεδο με το ονομαστικό επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού δημοσίου. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, μου φαίνεται ότι οι τεκτονικές πλάκες στις οποίες εδράζεται η παγκόσμια οικονομία δεν θα παραμείνουν ακίνητες επί μακράν και ότι μπορεί να μετακινηθούν απότομα, ή πιο απλά, η ένταση θα εκτονωθεί με κάποιες απώλειες.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων οι διαμορφωτές της πολιτικής ανά τον κόσμο μέσα από δηλώσεις και ενέργειες προτείνουνμία από κοινού αντίδραση, πιο ισχυρή από αντίστοιχες προηγούμενες, απέναντι στους κίνδυνους ενός επιταχυνόμενου πληθωρισμού. Το αποτέλεσμα, όμως, ο τρόπος και η κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθούν οι πλάκες παραμένει αμφίβολο.
Σήμερα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα τελευταία δέκα χρόνια, η προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό από την πορεία του πληθωρισμού και από την πολιτική έναντι αυτής της πορείας. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, έχοντας ήδη προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων και έχοντας παράσχει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα είτε θα κερδίσει, είτε θα χάσει το στοίχημα με τον πληθωρισμό, δηλαδή το στοίχημα ότι τους επόμενους 12 μήνες η συνολική ζήτηση θα είναι αρκετά ισχνή, έτσι ώστε να αποφευχθεί μία παρατεταμένη επιτάχυνση του πληθωρισμού. Την ίδια στιγμή, στη διάρκεια του επόμενου έτους οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας θα επιχειρήσουν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό τους που βρίσκεται ήδη σε αυξημένα επίπεδα. Θα υπάρξουν απώλειες στη διελκυστίνδα αυτή μεταξύ της συνολικής ζήτησης, του πληθωρισμού και της νομισματικής πολιτικής.
Θεωρώ πιθανό (αλλά όχι βέβαιο) ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα καταφέρει να αποφύγει μία παρατεταμένη επιτάχυνση του πληθωρισμού και ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ σε έναν χρόνο από σήμερα θα υποχωρεί αντί να αυξάνεται. Ένα τέτοιο θετικό ενδεχόμενο θα έχει το τίμημά του : το 2009 θα ξεκινήσει με μία πολύ ισχνή ζήτηση στην εσωτερική αγορά, καθώς οι υποτονικοί καταναλωτικοί δείκτεςθα αυτοτροφοδοτούνται.
Είναι πιο δύσκολο για μένα να διακρίνω σήμερα τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες θα συγκρατήσουν και τελικά θα αντιστρέψουν τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχονται οι οικονομίες της ασιατικής ηπείρου. Δεν γνωρίζω το κατά πόσο ο πληθωρισμός θα περιοριστεί εντός της Ασίας, αλλά γνωρίζω ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα χρειαστεί ένα σχέδιο δράσης ή μία σειρά γεγονότων τα οποία δεν είμαι σε θέση να προβλέψω με σαφήνεια αυτή τη στιγμή.
Η αμερικάνικη οικονομία
Η αμερικανική οικονομία, η οποία υστερεί σημαντικά στο θέμα της κατανάλωσης, είναι πιθανό να μην επηρεαστεί από την προσωρινή επίδραση των δημοσιονομικών μέτρων για την αναθέρμανση της οικονομίας. Οι αρνητικοί ρυθμοί επενδύσεων στη στεγαστική αγορά, όπως αποτυπώνεται στη συνεχιζόμενη μείωση των οικοδομικών αδειών, έχει ήδη αφαιρέσει περίπου 1% από το ΑΕΠ για ένα διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.Η καταναλωτική εμπιστοσύνη και η ατομική κατανάλωση επιβαρύνονται από τον εξοντωτικό συνδυασμό της πτώσης στις τιμές της αγοράς κατοικίας, της αυστηρότερης πολιτικής χορήγησης δανείων, των αμετάβλητων επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, καθώς και από την απειλή που δέχονται τα εισοδήματα από την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του μέσου ωρομισθίου.
Οι ενέσεις της Κεντρικής Τράπεζας στην οικονομία σε συνδυασμό με τις λιγότερο ακραίες κινήσεις στα αποθεματικά και στην αγορά εργασίας, που προβλέπονται από πολλούς αναλυτές, θα προσφέρει στη διάρκεια των επόμενων μηνών ισχυρότερου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr