Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,60% στις 5.479,90 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 2,11% στις 4.341,21 μονάδες ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες κατά 1,60% στις 6.315,94 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2,3% δίνοντας συνέχεια στο χειρότερο πρώτο εξάμηνο που έχει περάσει από το 1987 τουλάχιστον. Ο MSCI World έχει υποχωρήσει κατά 12% στο πρώτο εξάμηνο, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από το 1982.
Οι δείκτες των διεθνών κεφαλαιαγορών διεύρυναν τις απώλειές τους, καθώς το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι οι πιθανότητες επίθεσης του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι ιδιαίτερα αυξημένες, σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές του Πενταγώνου.
Η αναρρίχηση του αργού πάνω από τα 142 δολάρια το βαρέλι έστειλε χαμηλότερα τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις αεροπορικές με την British Airways, την Carnival Porsche και τη Ryanair να ηγούνται των ρευστοποιήσεων.
Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε ο χρηματοοικονομικός κλάδος, με τη Royal Bank of Scotland να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες μετά και τα στοιχεία για τη «βουτιά» που κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία τον προηγούμενο μήνα.
Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές της Shire, της τρίτης μεγαλύτερης φαρμακευτικής εταιρίας στην Αγγλία, μετά τη σύσταση της MF Global Securities για πώληση των μετοχών της.
Σε χαμηλό δεκαετίας βρέθηκε και η UBS, στην αγορά της Ελβετίας, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι ζητούν την εξουσιοδότηση να αναγκάσουν την τράπεζα να αποκαλύψουν ονόματα Αμερικανών πελατών με κρυφούς λογαριασμούς.
Οι εισαγγελείς ζήτησαν χθες από το Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι να δώσουν την αδεια στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών του Διαδικτύου να ερευνήσουν στοιχεία πελατών για να διαπιστωθεί εάν η ελβετική τράπεζα βοηθούσε πλούσιους πελάτες της να φοροδιαφεύγουν. Η έρευνα διεξάγεται τη στιγμή που η τράπεζα παραπαίει από τις κατακόρυφες απώλειες, εξαιτίας της έκθεσής της σε subprime δάνεια.
Ισχυροί κλυδωνισμοί και στη Wall
Ιδιαιτέρως αρνητικό είναι το κλίμα και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, εξαιτίας της απειλής πολέμου στο Ιράν και του νέου ράλι που καταγράφει σήμερα το αργό απειλώντας ολοένα και περισσότερο την εταιρική κερδοφορία. Η αμερικανική κεφαλαιαγορά περιόρισε προς στιγμήν σημαντικά τις απώλειες, μετά την ανακοίνωση για αναπάντεχη ανοδο του μεταποιητικού δείκτης ISM Ιουνίου, αλλά αυτή τη στιγμή επεκτείνουν για μια ακόμη φορά τις απώλειες.
Ο Dow Jones καταγράφει απώλειες της τάξεως του 1,13% στις 11.221,21 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.257,81 μονάδες με απώλειες 1,49% και τέλος ο S&P 500 υποχωρεί κατά 1,18% στις 1.264,97 μονάδες.
Το αργό φαίνεται να έχει πλέον εγκατασταθεί για τα καλά πάνω από τα 140 δολάρια το βαρέλι, ενώ σήμερα δέχθηκε νέα ώθηση, λόγω της ανησυχίας ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει σε επιθέσεις εναντίον του Ιράν, εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις προμήθειες από τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα μέλος του ΟΠΕΚ. Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι οι πιθανότητες να επιτεθεί το Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράκ είναι αυξημένες, επικαλούμενο ανεπίσημες πηγές του Πενταγώνου.
Η πετρελαϊκή κούρσα του αργού συνεχίζει ακάθεκτη, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι προτείνουν αυστηρότερες κυρώσεις στο Ιράν ενώ ο στρατιωτικός εκπρόσωπος υποσχέθηκε τη διατήρηση των προμηθειών μέσω των Στενών του Χορμούζ. Από τα Στενά διέρχεται περίπου το 20% των παγκόσμιων ημερήσιων προμηθειών σε πετρέλαιο.
Ακόμη η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) μειώνει εκ νέου τις εκτιμήσεις της για την πετρελαϊκή ζήτηση κατά 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2012, εξαιτίας των τιμών ρεκόρ στις οποίες έχουν εκτιναχθεί τα πετρελαϊκά προϊόντα και τη μείωση την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης που θα πλήξει την πετρελαϊκή ζήτηση. Η ΙΕΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση θα υποχωρεί κατά 1,5 εκατ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr