Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,83% στις 5.667,20 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,05% στις 4.511,37 μονάδες ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη κατά 0,17% στις 6.589,46 μονάδες.
Τόσο οι Siemens, όσο και η AstraZeneca ηγήθηκαν της ανόδου μεταξύ των εταιριών που εξαρτώνται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% από την αμερικανική αγορά.
Ράλι κατέγραψε η Banco Popular Espanol, η τρίτη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα, καθώς η Trinitario Casanova's Grupo Inversor Hispania συμφώνησε στην πώληση μεριδίου ύψους 3,5% στην Blueprime.
Κέρδη κατέγραψε και η μετοχή τη μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας, Santander, η οποία προέβλεψε ότι τα κέρδη της για το σύνολο της χρήσης θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ.
Σε ανοδική τροχιά βρέθηκαν οι Elan και Shire, καθώς η Goldman Sachs Group έδωσε αναθεώρησε τη σύσταση για τις μετοχές τους σε «αγορά» από «διακράτηση»
Οι πετρελαϊκές εταιρείες ηγήθηκαν της ανόδου στις ευρωπαϊκές αγορές με την BP και την Total να αποκομίζουν τα μεγαλύτερα κέρδη μετά και την άνοδο του αργού πάνω από τα 136 δολάρια το βαρέλι.
Το συμβόλαιο του αργού για τον Αύγουστο κινείται αυτή τη στιγμή στα 136,40 δολάρια με κέρδη 0,77%, παρά την πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή. Οι ανησυχίες επικεντρώνονται στο ότι η αύξηση δεν θα είναι αρκετή για να περιορίσει τις ανησυχίες για τις προμήθειες μετά από την έκρηξη που σημειώθηκε την εβδομάδα που πέρασε σε πετρελαιαγωγό στη Νιγηρία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,1%. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων λόγω της ανησυχίας ότι οι τράπεζες θα εμφανίσουν μεγαλύτερες απώλειες και ότι το υψηλότερο κόστος καυσίμων θα επιφέρει πλήγμα στην εταιρική κερδοφορία.
Από την άλλη πιέσεις δέχονται οι αεροπορικές εταιρίες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς το νέο ράλι του αργού απειλεί να πλήξει τα κέρδη τους. Η Daimler, η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως και η British Airways ηγούνται των απωλειών.
Υπό πίεση βρέθηκε ο κλάδος των τραπεζών στην αγορά του Λονδίνου, με την HBOS να βρίσκεται σε χαμηλό ενός έτους, μετά την υποχώρηση στις τιμές κατοικιών. Στο «κόκκινο» βρέθηκε και η Barclays , καθώς δημοσίευμα των Sunday Times υποστηρίζει ότι μπορεί να χάσει την οικονομική στήριξη από το Qatar Investment Authority.
Τέλος, αρνητικά είναι τα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, καθώς ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία τον Ιούνιο σημείωσε πτώση μεγαλύτερη του αναμενόμενου, με τις τιμές ρεκόρ του πετρελαίου και την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων να αποτελούν «τροχοπέδη» στην ανάπτυξη της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης του Ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στις 101,3 μονάδες από 103,5 το Μάιο. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για πτώση στις 102,5 μονάδες. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας δήλωσε την Παρασκευή ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί «σημαντικά» στο δεύτερο τρίμηνο καθώς η οικονομία της χώρας «έτρεξε» με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 12 ετών στο πρώτο τρίμηνο.
Απώλειες στη Wall
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, αντικρουόμενα συναισθήματα εξακολουθούν να επικρατούν στην αμερικανική με τους δείκτες να βρίσκονται αυτή τη στιγμή μετά από πολλές εναλλαγές στο «κόκκινο». Από τη μια η σημαντική ανοδος των τιμών στα πετρελαϊκά εμπορεύματα και στα μεταλλεύματα, καθώς και κάποιες εξαγορές στον κλάδο των εμπορευμάτων παρέχουν στήριγμα για τις αγορές. Από την άλλη όμως ιδιαιτέρως αρνητική είναι η προοπτική για τον τραπεζικό κλάδο, ενώ η νέα ανοδος του αργού απειλεί για μια ακόμη φορά να πλήξει την κερδοφορία αεροπορικών και αυτοκινητοβιομηχανιών
Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,19% στις 11.819,64 μονάδε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr