Η Επιτροπή παρουσίασε τις δέκα κοινές αρχές στις οποίες πρέπει να βασίζεται η κοινή πολιτική μετανάστευσης, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από τρεις κύριους άξονες της πολιτικής της ΕΕ: ευημερία, αλληλεγγύη και ασφάλεια. Το σχέδιο δράσης για το άσυλο ορίζει την αρχιτεκτονική της δεύτερης φάσης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (ΚΕΣΑ).
Αμφότερα τα έγγραφα εξετάζουν τα εναπομένοντα στοιχεία του προγράμματος της Χάγης όσον αφορά τη μετανάστευση και το άσυλο. Θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης Οκτωβρίου 2008 και, κατά το 2009, θα ενταχθούν σε ένα νέο πενταετές πρόγραμμα στον τομέα της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ασφάλειας.
Κοινές αρχές
Στην ανακοίνωση με τίτλο «Κοινή μεταναστευτική πολιτική: αρχές, ενέργειες και μέσα» που εξέδωσε σήμερα, η Επιτροπή περιγράφει την άποψή της για τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθεί περαιτέρω η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει τις δέκα κοινές αρχές που προτείνονται σ' αυτήν από κοινού με σειρά συγκεκριμένων δράσεων.
Οι δέκα κοινές αρχές βασίζονται στα ορόσημα που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Τάμπερε το 1999, στο πρόγραμμα της Χάγης του 2004 και στην Παγκόσμια Προσέγγιση της Μετανάστευσης που εγκαινιάστηκε το 2005. Καθεμία από αυτές εκφράζεται συγκεκριμένα σε σειρά δράσεων που πρέπει να διεξαχθούν στο επίπεδο των κρατών μελών ή της ΕΕ.
Οι αρχές αυτές καλύπτουν το ευρύ φάσμα των μεταναστευτικών πολιτικών και ομαδοποιούνται ως εξής:
Ευημερία και μετανάστευση: 1 -Σαφείς κανόνες και ισότιμοι όροι. 2- Αντιστοίχιση δεξιοτήτων και αναγκών. 3- Η ένταξη αποτελεί το κλειδί της επιτυχούς μετανάστευσης.
Αλληλεγγύη και μετανάστευση: 4- Διαφάνεια, εμπιστοσύνη και συνεργασία. 5 -Αποτελεσματική και συνεκτική χρήση των διαθέσιμων μέσων. 6- Σύμπραξη με τις τρίτες χώρες.
Ασφάλεια και μετανάστευση: 7- Πολιτική θεωρήσεων που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ευρώπης. 8- Ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων. 9- Εντατικοποίηση των ενεργειών για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και μηδενική ανοχή απέναντι στην εμπορία ανθρώπων. 10- Βιώσιμες και αποτελεσματικές πολιτικές επιστροφής προσφύγων.
Η κοινή πολιτική μετανάστευσης θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης μεταξύ των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και θα παρακολουθείται συστηματικά με τη βοήθεια ενός νέου μηχανισμού ελέγχου και αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό, το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιεί ετησίως αξιολόγηση και θα διατυπώνει συστάσεις με βάση έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση της μετανάστευσης στο ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Ο José Manuel Barroso, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε τα εξής: "Η δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση που εγκρίθηκε σήμερα καταδεικνύει ότι είναι απαραίτητο να αναθεωρήσουμε τη στάση μας όσον αφορά τη διαχείριση θεμάτων μετανάστευσης και ασύλου. Η μετανάστευση συμβάλλει στις οικονομικές επιδόσεις της Ευρώπης. Πλην όμως, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει θα είναι εφικτή μόνον εφόσον επιτευχθεί η κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών και ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες των πολιτών για την παράνομη μετανάστευση. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα κοινό όραμα πολιτικής το οποίο να στηρίζεται στα επιτεύγματα του παρελθόντος και να κατατείνει στην κατάστρωση ενός πιο συνεκτικού και ολοκληρωμένου πλαισίου για τη μελλοντική δράση των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφόσον εργασθούμε από κοινού πάνω στις δέκα αρχές για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης και την ενίσχυση των προτύπων προστασίας των αιτούντων άσυλο, θα επιτύχουμε χειροπιαστές βελτιώσεις στους εν λόγω καίριας σημασίας τομείς".
Στην ανακοίνωση για τη μετανάστευση ο αντιπρόεδρος Jacques Barrot, αρμόδιος Επίτροπος για την ελευθερία, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη, δήλωσε: «Η μετανάστευση συνιστά ευκαιρία και πρόκληση για την ΕΕ. Αν τη διαχειριστούμε σωστά, θα αποτελέσει κέρδος για τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας. Σε μια Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα, τα κράτη μέλη και η ΕΕ πρέπει να ενεργήσουν με βάση ένα κοινό όραμ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr