Βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν 19 από τις 43 εκλογικές περιφέρειες της χώρας το «όχι» συγκεντρώνει μέχρι στιγμής το 54,7% έναντι 45,3% του «ναι». Εντός της ημέρας επίκειται και η «επισφράγιση» του «όχι» από την Εκλογική Επιτροπή.
Ανταποκριτές του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTE και παρατηρητές των πολιτικών κομμάτων που παρακολουθούν την καταμέτρηση είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι το «όχι» επικρατεί στη συντριπτική πλειοψηφία των εκλογικών περιφερειών της Ιρλανδίας (43 στο σύνολο) με ελάχιστες εξαιρέσεις, κυρίως σε κάποιες περιφέρειες του Δουβλίνου.
Οι παρατηρητές δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι στο Δουβλίνο το «όχι» προηγείται σε πέντε εκλογικές περιφέρειες, σε τρεις οι ψήφοι είναι μοιρασμένες εξίσου και σε μία επικρατεί το «ναι». Στην πρωτεύουσα ψηφίζει περίπου το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος της χώρας.
Το ευρώ έπεσε στο χημηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου τον τελευταίο μήνα, μετά τις αρχικές πληροφορίες για απόρριψη της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης από τους Ιρλανδούς. «Εάν οι Ιρλανδοί αποφασίσουν να απορρίψουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας, προφανώς δεν θα υπάρξει Συνθήκη της Λισαβόνας» δήλωνε αργά την Πέμπτη ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.
Ωστόσο, ο υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ζαν-Πιέρ Ζουγέ ανέφερε την Παρασκευή πως θα πρέπει «να συνεχιστεί η διαδικασία της επικύρωσης στις άλλες χώρες» και πως «μια νομική διευθέτηση» πρέπει να βρεθεί ανάμεσα στην Ιρλανδία και τις άλλες 26 χώρες-μέλη της ΕΕ.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Ο επικεφαλής της οργάνωσης Libertas Ντέκλαν Γκάνλεϊ που ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του «όχι», δήλωσε ότι πρόκειται για «μια μεγάλη ημέρα κατά την οποία μπορεί κανείς να είναι υπερήφανος που είναι Ιρλανδός» καθώς ανεπίσημες καταμετρήσεις, οι οποίες φημίζονται για την ακρίβειά τους, δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή συνθήκη της Λισαβόνας θα συντριβεί στο δημοψήφισμα.
Η ψηφοφορία ήταν «δημοκρατία εν δράσει» πρόσθεσε τονίζοντας ότι οι Ιρλανδοί δεν είναι ευρωσκεπτικιστές. «Ήταν μια μεγάλη ημέρα ελπίδας και αισιοδοξίας» δήλωσε και μια «ημέρα υγείας για τη δημοκρατία στην Ευρώπη».
Από την άλλη, η ευρωβουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Φάιν Γκέιλ, η Μέριριντ ΜακΓκίνες, που είχε κάνει εκστρατεία υπέρ του «ναι», μιλώντας στο δημόσιο ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκυτο RTE, έδωσε τη δική της αποψη για τα «τρία πράγματα προκάλεσαν την ήττα στο δημοψήφισμα: Το γεγονός ότι ο ταοϊσάχ (ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν) δεν την είχε διαβάσει (τη συνθήκη), το γεγονός ότι ο Τσάρλι ΜακΚρίβι (επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τον ανταγωνισμό) δεν την είχε διαβάσει και το γεγονός ότι οι γυναίκες φοβήθηκαν ότι τα παιδιά τους θα κληθούν να καταταγούν σ' έναν ευρωπαϊκό στρατό». Σημείωσε ακόμη πως «πολλοί Ιρλανδοί είχαν παραπληροφορηθεί και σε σχέση με ηθικά ζητήματα».
Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Πατρίσια ΜακΚίνα δήλωσε πως η απόρριψη της συνθήκης από την Ιρλανδία πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα στην Ευρώπη.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους ηγέτες της Ευρώπης να μας υπαγορεύουν τη βούλησή τους» δήλωσε.
Ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Πατ Ράμπιτ δήλωσε πως «αυτοί που έκαναν εκστρατεία υπέρ του 'όχι' μπόρεσαν να φυτέψουν πολλές ψευδείς διαδόσεις στο μυαλό της κοινής γνώμης πριν ξεκινήσει η εκστρατεία του 'ναι'».
Αναμένονται αντιδράσεις Σαρκοζί-Μέρκελ
Με ενδιαφέρον αναμένεται κατ' επέκταση η έκδοση κοινής ανακοίνωσης από τους Νικολά Σαρκοζί και Ανγκελα Μέρκελ, και ακολούθως η τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.
«Θα περιμένω το οριστικό αποτέλεσμα» δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Γάλλος πρόεδρος ενώ οι πρώτες τάσεις έδειχναν απόρριψη. «Εξάλλου συμφωνήσαμε με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ πως θα έχουμε μια κοινή αντίδραση. Τότε θα πούμε τι σκεφτόμαστε γι' αυτό» δήλωσε ο Σαρκοζί δίχως περαιτέρω διευκρινίσεις.
Επισημαίνεται ότι η Γαλλία αναλαμβάνει από 1ης Ιουλίου την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ερωτηθείς σχετικά με το ιρλανδικό «όχι», ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γαλλίας στην ΕΕ Πιέρ Σελά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr