Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους, η αποσχισθείσα κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δύναται να λαμβάνει αμυντικό υλικό και υπηρεσίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο των διατάξεων της αμερικανικής νομοθεσίας για τη διεθνή βοήθεια (Foreign Assistance Act) και τον έλεγχο εξαγωγών οπλικών συστημάτων (Arms Export Control Act).
Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο η απόφαση του Αμερικανού προέδρου θα ενισχύσει τις αμυντικές σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Πρίστινα, θα συμβάλει στην ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και θα ενισχύσει το Κόσοβο, όσον αφορά στην τη συμμετοχή τους σε ειρηνευτικές αποστολές, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Να σημειωθεί ότι άλλες τρεις χώρες, και μάλιστα γειτονικές χώρες της Σερβίας, η Ουγγαρία, η Κροατία και η Βουλγαρία αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Αντιδρώντας , το Βελιγράδι επέδωσε νότα διαμαρτυρίας και ανακάλεσε τους πρέσβεις της Σερβίας στην Κροατία και την Ουγγαρία, κ.κ. Ράντιβοϊ Τσβετιτσάνιν και Πρέντραγκ Τσούντικ, αντίστοιχα, στο Βελιγράδι για διαβουλεύσεις.
Επιπλέον, σε μία αναμενόμενη κίνηση, ο Καναδάς αναγνώρισε την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Μαξίμ Μπερνιέ. Η απόφαση ωστόσο φαίνεται ενισχύει αποσχιστικές δυνάμεις του γαλλόφωνου Κέμπεκ από τον Καναδά. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι πως δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στο Κόσοβο και στο Κεμπέκ και ότι «η κατάσταση στο Κόσοβο είναι απολύτως μοναδική».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr