Oπως τονίζει η Citigroup, η ιστορία δείχνει ότι οι φούσκες σκάνε όταν η Fed σταματά τις μειώσεις επιτοκίων. Η αύξηση επιτοκίων που ακολουθεί, ορίζει και το σκάσιμο των φουσκωμένων assets.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίοδο της φούσκας στον κλάδο της τεχνολογίας. Οι μειώσεις επιτοκίων της Fed το 1998 οδήγησαν σε άνθηση των κεφαλαιακών δαπανών και ήταν ο κύριος οδηγός της μόδας των τεχνολογικών μετοχών. Η αύξησα των επιτοκίων το 1998-2000 οδήγησαν στο σκάσιμο της φούσκας του dot.com.
Επίσης, οι μειώσεις επιτοκίων το 2001-2003 οδήγησαν την πιστωτική αγορά και την αγορά κατοικίας στον έβδομο ουρανό. Οι αυξήσεις επιτοκίων το 2004-2006, ακρίβυναν το κόστος κεφαλαίου, έκαναν τον δανεισμό πιο ακριβό και η απειλή των πιο αδύναμων θεμελιωδών μεγεθών δημιούργησαν σημαντικότατα προβλήματα στις δύο αυτές αγορές.
Σήμερα και πάλι η Fed φαίνεται πως βιάζεται και κινείται επιθετικά. Στο προσκήνιο βρίσκεται η φούσκα του subprime και της αγοράς σπιτιών. Το σκάσιμο αυτής της φούσκας μοιάζει μονόδρομος και αποτελεί το επίκεντρο της εξουθένωσης των διεθνών αγορών.
Ομως, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι αναμένεται να βγουν νικητές από το σημερινό περιβάλλον, οι λεγόμενοι free riders της φούσκας. Τα χαμηλότερα επιτόκια τα οποία έχουν οδηγήσει τα πραγματικά αμερικάνικα επιτόκια στα αρνητικά πλέον, προσφέρουν φθηνότερο χρήμα σε εκείνους που δεν το χρειάζονται πραγματικά.
Στο σημερινό περιβάλλον της οικονομικής επιβράδυνσης αν όχι ύφεσης- η ρευστότητα πλέον ψάχνει καταφύγιο εκεί που υπάρχει ανάπτυξη. Αυτό είναι και το κλειδί. Ο νικητής αυτής της μάχης θα είναι αυτός που προσφέρει πραγματική ανάπτυξη.
Η επενδυτική στρατηγική αυτήν την στιγμή θα πρέπει να στραφεί σε 3 κυρίως μέτωπα.
Α) Αναδυόμενες αγορές - προσφέρουν ανάπτυξη, ρευστότητα και δεν έχουν καμία ένδειξη φούσκας, τουλάχιστον προς το παρόν ( το p/e της περιοχής κινείται στα λογικά επίπεδα του 12 )
Β) Εμπορεύματα - το ράλι των commodities τα τελευταία χρόνια συνδέεται έντονα με την ισχυρή ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών. Η συνέχιση της οικονομικής δύναμης της περιοχής, μεταφράζεται αυτόματα σε συνέχιση της ευρωστίας της ζήτησης για εμπορεύματα.
Γ) Μετοχές εταιρειών με ισχυρούς ισολογισμούς, έκθεση στις αναδυόμενες αγορές καθώς και στον κλάδο των εμπορευμάτων. Τα Χημικά, οι Πρώτες Υλες ( κυρίως τα Ορυχεία) και τα Βασικά Υλικά ( όπως τα Τσιμέντα) θα πρωταγωνιστήσουν. Συγκεκριμένα η Citigroup μας προτείνει τις εξής ευρωπαϊκές μετοχές: Νestle, Nokia, Royal Dutch Shell, Siemens, Anglo American, BG Group, DaimlerChrysler, Bayer, ABB, Unilever, SAP, Philips Electronics, Air Liquide, Richemont, Deutsche Post, LVMH, Syngenta, Novo Nordisk B, Alstom, Holcim R και Inbev.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr