Μαζί με την Morgan Stanley, και η Goldman Sachs και ο κορυφαίος οικονομολόγος της κ. Jan Hatzius τονίζει ότι η αμερικάνικη οικονομία έχει ήδη μπει σε ύφεση προβλέποντας πως οι κινήσεις των νομισματικών αρχών θα διασφαλίσουν την μικρή της διάρκεια. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως οι διεθνείς αναλυτές πλέον προειδοποιούν πως η ευρωπαϊκή οικονομία έχει ήδη «κολλήσει» τον ιό της επιβράδυνσης από την Αμερική και αναμένεται να της πάρει πολύ καιρό για να συνέλθει.
Ετσι, φαίνεται πως η αδυναμία της οικονομίας δεν θα αφορά μόνον τις ΗΠΑ, συνεπώς οι επενδυτές θα έχουν να αντιμετωπίσουν δύσκολες συνθήκες σε πολλές άλλες διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, τη μεγαλύτερη οικονομική αδυναμία αναμένεται να ζήσει ο ανεπτυγμένος κόσμος, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι βασικοί οικονομικοί δείκτες του ΟΟΣΑ. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται σημαντικά τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ιαπωνία. Οι αναδυόμενες οικονομίες βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση που «χτυπά» τις ώριμες οικονομίες, χωρίς ωστόσο να παραμείνουν και εντελώς αλώβητες.
Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο σοβαρή θα είναι η οικονομική επιβράδυνση, όμως όποιο κι αν είναι το μέγεθος της, θα έχει σίγουρα σημαντικές συνέπειες.
Πρώτον, η Fed δεν θα είναι πλέον η μόνη κεντρική τράπεζα που αντιδρά. Το 2008 πολύ πιθανόν να είναι η χρονιά της νομισματικής χαλάρωσης διεθνώς.
Δεύτερον, η κερδοφορία των επιχειρήσεων διεθνώς θα επηρεαστεί σημαντικά. Φυσικά δεν σημαίνει πως μία ύφεση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ μεταφράζεται απαραίτητα και σε ύφεση των κερδών των επιχειρήσεων, αλλά συνήθως αυτό συμβαίνει. Ο διεθνής οίκος υποστηρίζει πάντως ότι ακόμα και αυτές οι οικονομίες οι οποίες θα δείξουν αντίσταση στην διεθνή οικονομική επιβράδυνση, θα δουν τα κέρδη των εγχώριων επιχειρήσεων να περιορίζονται σημαντικά.
Τρίτον, η μετάδοση της οικονομικής αδυναμίας εκτός των συνόρων των ΗΠΑ, θα αποτελέσει μεγάλη πληγή για την Αμερική. Η εξαγωγική ανάπτυξη της Αμερικής οδηγείται από την ανάπτυξη των εμπορικών της εταίρων, και ο ΟΟΣΑ παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ.
Τέταρτον, ανεξαρτήτως από την οικονομική ανθεκτικότητα που αναμένεται να επιδείξει η Ασία γενικότερα ή η Κίνα ειδικότερα, η πιο αργή ανάπτυξη του ανεπτυγμένου κόσμου αναπόφευκτα θα καταλήξει σε αδυναμία των τιμών των εμπορευμάτων.
Τέλος, με αυτές τις διεθνείς οικονομικές προοπτικές η απειλή του πληθωρισμού θα εξαλειφθεί. Η μεγαλύτερη έκπληξη των τελευταίων ετών είναι το πόσο χαμηλός υπήρξε ο πληθωρισμός. Ομως το γεγονός παραμένει πως, οι πληθωριστικές πιέσεις επικεντρώνονται κυρίως στις τιμές των εμπορευμάτων. Εάν λοιπόν οι τιμές των εμπορευμάτων μειωθούν, η οικονομία θα γλυτώσει από την απειλή του πληθωρισμού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr