O εφιάλτης του Ιανουαρίου
Ο Ιανουάριος του 2008 θα χαραχθεί στη μνήμη μας ως ένα από τα χειρότερα ξεκινήματα στην ιστορία των μετοχικών αγορών. Ποτέ πριν οι αγορές δεν είχαν προεξοφλήσει την ύφεση στις ΗΠΑ τόσο γρήγορα. Ποτέ πριν δεν είχε μειώσει τόσο απότομα τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Οι επενδυτές σπανίως στο παρελθόν είχαν τέτοιου είδους υπερβολική αντίδραση: αρκετά hedge funds κατέγραψαν τις χειρότερες αποδόσεις από ποτέ αυτό το μήνα.
Ο Ιανουάριος κατέληξε να είναι ένας «εφιάλτης» για τους επενδυτές, και για τις Κασσάνδρες ένα όνειρο που βγήκε αληθινό. Οι προβλέψεις τους σχετικά με τη φούσκα στην αγορά ακινήτων και την καταναλωτική συμπεριφορά, επιτέλους επιβεβαιώθηκαν από τις χρηματαγορές. Ατυχώς, πολλές από τις «Κασσάνδρες», είχαν ήδη αναφερθεί για την πραγματοποίηση αυτών των εξελίξεων πριν από 2-3 χρόνια, για αυτό από πλευράς χρονικής συγκυρίας οι προβλέψεις τους είχαν περιορισμένη αξία. Ιστορικά, οι χρηματαγορές υπήρξαν αρκετά επιτυχημένες στο να προεξοφλούν τις υφέσεις.
Βέβαια, δεν έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι προβλέψεις τους για επιβράδυνση, αλλά τουλάχιστον όλες οι υφέσεις που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν είχαν προεξοφληθεί από τις αγορές. Η εμφάνιση υφέσεων δεν είναι τόσο συχνή τις τελευταίες δεκαετίες, κάτι που πιθανώς αποδίδεται στην προληπτική πολιτική των κεντρικών τραπεζών αλλά και στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης. Μέχρι το 1970 ο ρυθμός εμφάνισης υφέσεων ήταν μία κάθε πέντε έτη και έκτοτε μία κάθε επτά έτη.
Πού είναι ο πάτος των αγορών;
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι οικονομικές υφέσεις αποτελούν τη συνηθέστερη αιτία που προκαλεί την εμφάνιση πτωτικών αγορών (bear markets). Στις ΗΠΑ, ο S&P 500 υποχωρούσε κατά μέσο όρο 29%, κατά την διάρκεια των υφέσεων που έχουν παρατηρηθεί από το 1865 και μετά, με αρκετές βέβαια διαφοροποιήσεις κάθε φορά. Προς το παρόν απέχουμε αρκετά από αυτά τα επίπεδα.
Σημαίνει αυτό ότι υπάρχουν περιθώρια ακόμα μεγαλύτερης καθόδου; Πιθανώς, ωστόσο θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι αυτή τη φορά οι αποτιμήσεις των μετοχών δείχνουν να είναι αρκετά ελκυστικές σε σχέση με τα ομόλογα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα καταρρεύσει ο ρυθμός αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας.
Η άρνηση των μετοχών να αξιολογήσουν θετικά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις από τη μείωση των επιτοκίων και τη μείωση της φορολογίας στις ΗΠΑ, αποτελεί σπάνιο φαινόμενο στην ιστορία των αγορών.
Προφανώς οι επενδυτές θεωρούν ότι είναι ακόμα πρόωρο να προεξοφλήσουν τη θετική επίδραση αυτών των υποστηρικτικών για την οικονομία κινήσεων και εκτιμούν ότι η πορεία των αγορών θα έχει περισσότερο σχήμα τύπου U παρά σχήμα του τύπου V. Αυτό είναι κατανοητό, καθώς το οικονομικό τοπίο είναι ομιχλώδες, δεδομένου ότι προέκυψαν ταυτόχρονα η σημαντική πτώση στην αγορά ακινήτων, η πιστωτική κρίση και η ανατίμηση των πρώτων υλών.
Παράλληλα, τα περιθώρια των εταιρικών κερδών ξεκίνησαν να μειώνονται από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που βρέθηκαν προσφάτως.
Εάν τελικά περιέλθει η οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση θα διαφέρει κατά πολύ από αυτή της περιόδου 2001 - 2002. Τότε η μεγαλύτερη ανησυχία προερχόταν από τους εξασθενημένους ισολογισμούς των εταιριών, ενώ τώρα η πορεία της κατανάλωσης αποτελεί το βασικό παράγοντα αστάθειας. Εκείνη την περίοδο (2001 2002) οι αποτιμήσεις των μετοχών ήταν ιδιαίτερα υψηλές, ενώ τώρα τα περιθώρια εταιρικής κερδοφορίας εμφανίζονται υψηλά.
Αναμένονται περαιτέρω απογοητεύσεις από την κερδοφορία
Γενικά, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι πολύ πιθανό να αναθεωρήσουμε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις αναφορικά με την κερδοφορία των εταιρών κατά το τρέχον έτος. Ήδη οι μετοχικές αγορές σε παγκόσμια κλίμακα έχουν προεξοφλήσει μία πτώση στα εταιρικά κέρδη κατά 10% Αυτό το ποσοστό μπορεί να αποδειχθεί αρκετό για μία σύντομη και μικρού εύρους ύφεση στις ΗΠΑ, χωρίς πολλές παρενέργειες για την οικονομία, κάτι που αποτελεί το βασικό μας σενάριο. Ωστόσο πιο έντονες επιπτώσεις δεν θα μπορούσαν να αποκλειστούν καθώς η Μεγάλη Βρετανία και η Ιαπωνία επίσης εμφανίζουν κάποιες α
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr