Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Όπως εξηγεί το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, η ρευστοποίηση είναι η διαδικασία κατά την οποία το κορεσμένο με νερό έδαφος χάνει την αντοχή του και συμπεριφέρεται όπως ένα υγρό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπόγειες καταστροφές στα κτίρια και έτσι είναι πολύ επικίνδυνο όχι μόνο κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης, αλλά και μετά απο αυτήν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ρευστοποίηση που προκλήθηκε από τον συγκεκριμένο σεισμό θα είναι εκτεταμένη σε ένταση και σε έκταση, ενώ εκτιμάται πως θα επηρεαστούν περισσότερα από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (28/3), ο πρώτος απολογισμός δείχνει ότι ο φονικός σεισμός έχει αφήσει πίσω του 144 νεκρούς και τουλάχιστον 732 τραυματίες στη Μιανμάρ, ενώ η καταμέτρηση των θυμάτων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Ειδικότερα, έχουν μέχρι στιγμή καταμετρηθεί 96 νεκροί στο Nai Pyi Taw, 18 στο Saigaing και 30 στο Mandalay.
Όσο για τους τραυματίες, 132 από αυτούς ήταν στο Νάι Πι Τάου, 18 στο Σαϊγκάινγκ και 30 στο Μανταλέι.
Εν τω μεταξύ, ομάδες διάσωσης, που επιχειρούν σε όλη τη χώρα, δήλωσαν στα διεθνή μέσα ότι οι ζημιές είναι τεράστιες, ενώ εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξάνεται όσο περνούν οι ώρες.
Παράλληλα, το χτύπημα του Εγκέλαδου σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο και στην Ταϊλάνδη. Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους πανικόβλητοι. Υπό κατασκευή ουρανοξύστης στην Μπανγκόκ κατέρρευσε. Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ δεκάδες παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια του κτιρίου των 33 ορόφων.
Σοβαρές ζημιές σε κτίρια, δρόμους και υποδομές
Το δίκτυο MRTV μετέδωσε ότι οι τραυματίες χρειάζονται επειγόντως να υποβληθούν σε μεταγγίσεις αίματος, «ως εκ τούτου καλούνται αιμοδότηες να επικοινωνήσουν επειγόντως με τα νοσοκομεία».
Όπως μεταδίδει το κρατικό μέσο ενημέρωσης Global New Light της Μιανμάρ, αρκετά κτίρια κατέρρευσαν σε πέντε μεγάλα αστικά κέντρα και πόλεις της χώρας μετά τον σεισμό, όπως και δύο γέφυρες, ενώ υπέστη ζημιές τμήμα αυτοκινητόδρομου.
Όπως ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός, το χτύπημα του Εγκέλαδου προκάλεσε ζημιές σε κτίρια και υποδομές στη Μιανμάρ, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για την κατάσταση μεγάλων φραγμάτων.
Από την πλευρά του, αξιωματούχος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) δήλωσε ότι οι αρχικές αναφορές από τον σεισμό των 7,7 βαθμών δείχνουν ότι έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές στην κεντρική Μιανμάρ και ιδιαίτερα σε έξι περιοχές, κυρίως στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
«Δημόσιες υποδομές έχουν υποστεί ζημιές, περιλαμβανομένων δρόμων, γεφυρών και δημόσιων κτιρίων», σημείωσε η Μαρί Μανρίκ, συντονίστρια του Προγράμματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Γιανγκόν.
«Αυτή τη στιγμή ανησυχούμε για μεγάλα φράγματα, τα οποία οι άνθρωποι παρακολουθούν για να δουν σε τι κατάσταση είναι», τόνισε.
«Η γέφυρα που συνδέει τη Μάνταλεϊ με τη Σαγκάινγκ έχει καταρρεύσει και αυτό θα προκαλέσει επιμελητειακά προβλήματα. Στη Σαγκάινγκ ζει ο μεγαλύτερος αριθμός εσωτερικά εκτοπισμένων» στη Μιανμάρ, πρόσθεσε.
Μιανμάρ: Μία χώρα σε διαρκή κρίση
Η παγκόσμια προσοχή έχει στραφεί στη Μιανμάρ, αφού ο ισχυρός σεισμός ήρθε να προστεθεί στα δεινά που ήδη αντιμετώπιζε η χώρα, λόγω της περίπλοκης πολιτικής κατάστασης και της ανθρωπιστικής κρίσης που τη μαστίζει.
Από τον Φεβρουάριο του 2021 τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας είχαν διογκωθεί, αφού η επίσημη και εκλεγμένη κυβέρνηση ανετράπη λόγω ενός ξαφνικού και βίαιου πραξικοπήματος από τον στρατό, που επικαλέστηκε νοθεία στις εκλογές του 2020, παρά το ότι οι διεθνείς παρατηρητές δεν είχαν εντοπίσει σοβαρές ατασθαλίες.
Η διεθνής κοινότητα είχε αντιδράσει, τότε, άμεσα και αποφασιστικά, με πλήθος χωρών (όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ), αλλά και οργανισμών (όπως τα Ηνωμένα Έθνη) και την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλουν κυρώσεις και να απευθύνουν εκκλήσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Άλλες χώρες, ωστόσο, τήρησαν σιγή ιχθύος και στάση αναμονής, αποφεύγοντας τις αυστηρές κυρώσεις και καλώντας σε εσωτερικό διάλογο για την επίλυση της κρίσης. Μεταξύ των χωρών αυτών ήταν η Ρωσία και η Κίνα.
Εν των μεταξύ, στο εσωτερικό της χώρας οι επιπτώσεις του πραξικοπήματος είναι οδυνηρές, αφού περισσότεροι από 4.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να εκτοπιστούν. Παράλληλα, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες αντιστασιακές οργανώσεις και τους πραξικοπηματίες δεν έχουν σταματήσει μέχρι και σήμερα, κάτι που δημιουργεί ένα διαρκές κλίμα αστάθειας και διογκώνει τη βία.
Ο σημερινός σεισμός καθιστά την κατάσταση ακόμη δυσκολότερη, καθώς η φυσική καταστροφή εντείνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα και θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τον πληθυσμό.