Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Ο Πούτιν, μιλώντας στο βόρειο λιμάνι του Μουρμάνσκ, δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει βελτιώσει τους δεσμούς με τη Ρωσία, θέλει ειλικρινά να τερματίσει την τριετή και πλέον σύγκρουση, σύμφωνα με μετάδοση του CNBC.
Είπε ότι η Ρωσία κινείται σταθερά προς την επίτευξη των στόχων της στη σύγκρουση.
Τα σχόλια του Πούτιν σχετικά με την προσωρινή διοίκηση φάνηκε να αφορούν το πάγιο παράπονό του ότι οι αρχές της Ουκρανίας δεν αποτελούν νόμιμο διαπραγματευτικό εταίρο, καθώς ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρέμεινε στην εξουσία πέραν της λήξης της θητείας του τον Μάιο του 2024.
«Κατ' αρχήν, φυσικά, θα μπορούσε να εισαχθεί μια προσωρινή διοίκηση στην Ουκρανία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, των Ηνωμένων Πολιτειών, των ευρωπαϊκών χωρών και των εταίρων μας», δήλωσε ο Πούτιν σε συνομιλίες με ναυτικούς στο λιμάνι.
«Αυτό θα γινόταν προκειμένου να διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές και να έρθει στην εξουσία μια ικανή κυβέρνηση που θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του λαού και στη συνέχεια να ξεκινήσουν συνομιλίες μαζί τους για μια συνθήκη ειρήνης.» Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι προσπάθειες του Τραμπ να προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία - σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος απέφευγε τις επαφές - δείχνουν ότι ο νέος πρόεδρος θέλει την ειρήνη.
«Κατά τη γνώμη μου, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επιθυμεί ειλικρινά τον τερματισμό της σύγκρουσης για διάφορους λόγους», αναφέρουν τα πρακτορεία.
Η Ρωσία, υποστήριξε ο Πούτιν, είναι υπέρ «της ειρηνικής επίλυσης οποιασδήποτε σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης και αυτής, με ειρηνικά μέσα, αλλά όχι εις βάρος μας».
Να μην αγνοηθεί η πίεση που ασκεί ο Τραμπ στη Γροιλανδία
Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι θα ήταν ανόητο να απορρίψει κανείς την πίεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον έλεγχο της Γροιλανδίας, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου του μακροχρόνιου ενδιαφέροντος της Αμερικής για την πλούσια σε ορυκτά περιοχή.
Εκφωνώντας μια σημαντική ομιλία στο Μουρμάνσκ της Ρωσίας, τη μεγαλύτερη πόλη του κόσμου βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, ο Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη (27/3) ότι η δηλωμένη πρόθεση του Τραμπ να προσαρτήσει τη Γροιλανδία «είναι ένα ζήτημα που αφορά δύο συγκεκριμένα έθνη και δεν έχει καμία σχέση με εμάς».
«Είναι βαθύτατο λάθος να το αντιμετωπίζουμε ως κάποια εξωφρενική κουβέντα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Τίποτα τέτοιο», δήλωσε ο Πούτιν.
Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είχαν τέτοια σχέδια «ήδη από τη δεκαετία του 1860» και επισήμανε ότι η χώρα είχε προσφερθεί να αγοράσει τη Γροιλανδία από τη Δανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Εν ολίγοις, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σοβαρά σχέδια σχετικά με τη Γροιλανδία. Τα σχέδια αυτά έχουν μακρές ιστορικές ρίζες, όπως μόλις ανέφερα, και είναι προφανές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να προωθούν με συνέπεια τα γεωστρατηγικά, στρατιωτικοπολιτικά και οικονομικά τους συμφέροντα στην Αρκτική», δήλωσε ο Πούτιν.
Τα σχόλιά του, τα οποία δεν ήταν επικριτικά για τις προθέσεις του Τραμπ, έρχονται την ώρα που ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς ετοιμάζεται να ηγηθεί μιας αντιπροσωπείας υψηλού προφίλ των ΗΠΑ στη Γροιλανδία την Παρασκευή.
Ο Βανς δήλωσε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα ακολουθήσει τη σύζυγό του, Usha Vance, για να «ελέγξει τι συμβαίνει με την ασφάλεια» της Γροιλανδίας.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία του να αποκτήσει τον έλεγχο της αυτόνομης δανικής επικράτειας, περιγράφοντας την προοπτική αυτή ως «απόλυτη ανάγκη» για σκοπούς που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.
Οι αντίστοιχες κυβερνήσεις τόσο της Γροιλανδίας όσο και της Δανίας έχουν εκφράσει τη σθεναρή αντίθεσή τους στα σχέδια του Τραμπ, με τον Mute Egede, τον απερχόμενο πρωθυπουργό της Γροιλανδίας, να δηλώνει νωρίτερα αυτό το μήνα: «Μην συνεχίζετε να μας συμπεριφέρεστε με ασέβεια. Φτάνει πια».
Ανησυχίες του ΝΑΤΟ
Ενώ ο Πούτιν επέμεινε ότι οι εντάσεις μεταξύ της Γροιλανδίας και των ΗΠΑ δεν σχετίζονται με τη Ρωσία, εξέφρασε ανησυχίες «για το γεγονός ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ ορίζουν όλο και πιο συχνά τον Άπω Βορρά ως εφαλτήριο για πιθανές συγκρούσεις και εξασκούνται στη χρήση στρατευμάτων σε αυτές τις συνθήκες».
Έδειξε τη Φινλανδία και τη Σουηδία, οι οποίες προσχώρησαν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ το 2023 και το 2024 αντίστοιχα, λέγοντας ότι η Ρωσία δεν είχε κανένα πρόβλημα μαζί τους μέχρι πρόσφατα, αλλά τώρα δημιουργούν προβλήματα.
«Γιατί; Είναι αδύνατον να το καταλάβουμε. Παρ' όλα αυτά, όμως, θα προχωρήσουμε από τις τρέχουσες πραγματικότητες και θα απαντήσουμε σε όλα αυτά», δήλωσε ο Πούτιν, λέγοντας ότι η Ρωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Αρκτική, δημιουργεί μια στρατηγική αντίδρασης, ενισχύει τις πολεμικές της ικανότητες και εκσυγχρονίζει τις στρατιωτικές υποδομές.
«Δεν θα ανεχθούμε καμία καταπάτηση της κυριαρχίας της χώρας μας και θα διαφυλάξουμε σταθερά τα εθνικά μας συμφέροντα», δήλωσε.
Η Φινλανδία και η Σουηδία είχαν ακολουθήσει μια προσέγγιση ουδετερότητας και στρατιωτικής μη προσήλωσης, αλλά άλλαξαν τη θέση τους με την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία το 2022. Η Φινλανδία έχει χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, ενώ η Σουηδία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με τη χώρα.