Όπως υπενθυμίζει το Reuters, η Ρωσία ήταν σταθερός σύμμαχος του ανατραπέντος προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και του έχει δώσει πολιτικό άσυλο. Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι βρίσκεται σε επαφή με τη νέα διοίκηση στη Δαμασκό, μεταξύ άλλων για την τύχη των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Συρία.
«Θα υπάρξουν στρατηγικές συνεργασίες μεταξύ εμάς και της Ουκρανίας σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς και επιστημονικές συνεργασίες», δήλωσε ο νεοδιορισθείς υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Asaad Hassan al-Shibani, στον Ουκρανό Αντρέι Σιμπίγια
«Σίγουρα ο συριακός λαός και ο ουκρανικός λαός έχουν την ίδια εμπειρία και τα ίδια δεινά που υποφέραμε επί 14 χρόνια», πρόσθεσε, κάνοντας προφανώς έναν παραλληλισμό μεταξύ του βάναυσου εμφυλίου πολέμου της Συρίας το 2011-24 και της κατάληψης ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία με αποκορύφωμα την εισβολή της σε πλήρη κλίμακα το 2022.
Ο Σιμπίγια, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τον νέο de facto κυβερνήτη της Συρίας Άχμεντ Αλ Σάρα στη Δαμασκό τη Δευτέρα, δήλωσε ότι η Ουκρανία θα στείλει περισσότερα φορτία επισιτιστικής βοήθειας στη Συρία μετά την αναμενόμενη άφιξη 20 φορτίων αλεύρων την Τρίτη.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ανακοινώσει την περασμένη Παρασκευή (27/12) την αποστολή της πρώτης παρτίδας επισιτιστικής βοήθειας της Ουκρανίας προς τη Συρία, η οποία αποτελείται από 500 μετρικούς τόνους αλεύρι σίτου, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας του Κιέβου «Σιτάρι από την Ουκρανία» σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr