Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι στενότεροι συνεργάτες του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής μοιράστηκαν τις προθέσεις του σε συζητήσεις με ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες, καθώς σταθεροποιεί την πολιτική του απέναντι στην Ευρώπη και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υποσχέθηκε να διακόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, να αναγκάσει το Κίεβο σε άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες και να αφήσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ανυπεράσπιστους, αν δεν δαπανούσαν αρκετά για την άμυνα – προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ο Τραμπ αλλάζει στάση για την Ουκρανία υπό προϋποθέσεις
Αλλά προς καθησύχαση των μελών του ΝΑΤΟ που ανησυχούν βαθιά για την ικανότητά τους να υποστηρίξουν και να προστατεύσουν την Ουκρανία χωρίς να εξαρτώνται από τις προθέσεις της Ουάσινγκτον, ο Τραμπ προτίθεται πλέον να διατηρήσει τις στρατιωτικές προμήθειες των ΗΠΑ στο Κίεβο μετά την ορκωμοσία του, σύμφωνα με τρία άλλα άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις με δυτικούς αξιωματούχους.
Ταυτόχρονα, ο Τραμπ θα απαιτήσει από το ΝΑΤΟ να υπερδιπλασιάσει τον στόχο του 2% για τις δαπάνες -τον οποίο σήμερα πληρούν μόνο 23 από τα 32 μέλη της συμμαχίας- στο 5%, σύμφωνα με πληροφορίες.
Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι κατάλαβε ότι ο Τραμπ θα συμβιβαζόταν με το 3,5% και ότι σχεδίαζε να συνδέσει ρητά τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες με την προσφορά ευνοϊκότερων εμπορικών όρων με τις ΗΠΑ. «Είναι σαφές ότι μιλάμε για 3% ή περισσότερο για τη σύνοδο κορυφής [του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στη] Χάγη», δήλωσε άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για τις σκέψεις του Τραμπ.
Διαβουλεύσεις εντός ΝΑΤΟ -Επικοινωνία Τραμπ-Σολτς
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις σχετικά με την αύξηση του στόχου στο 3% σε αυτή τη συνάντηση των ηγετών τον Ιούνιο, αλλά πολλές πρωτεύουσες ανησυχούν για τις δύσκολες δημοσιονομικές αποφάσεις που θα απαιτηθούν για να γίνει πράξη αυτή η αύξηση.
Σύμφωνα με το γραφείο διαχείρισης και προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν περίπου 3,1% του ΑΕΠ για την άμυνα το 2024. Κατά το τελευταίο έτος της πρώτης προεδρίας του Τραμπ, το 2020, οι δαπάνες του Πενταγώνου έφτασαν το 3,4%.
Βασικοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ - μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Πολωνία - συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τετάρτης (18/12) για να συζητήσουν πώς η ήπειρος θα προσαρμόσει τις αμυντικές πολιτικές ως απάντηση στην επιστροφή του Τραμπ.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε επίσης ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ την Πέμπτη (19/12) κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Ο Σολτς δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι είναι «αρκετά βέβαιος ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία». Ανώτεροι Βρετανοί αξιωματούχοι ασφαλείας ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να αξιολογήσουν τα σχέδια του εκλεγμένου προέδρου.
Ενώ ο Τραμπ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει ποτέ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και επιθυμεί τον άμεσο τερματισμό της σύγκρουσης, ο εκλεγμένος πρόεδρος πιστεύει ότι η προμήθεια όπλων στο Κίεβο μετά την κατάπαυση του πυρός θα εξασφάλιζε ένα αποτέλεσμα «ειρήνης μέσω της δύναμης», προσθέτουν.
Μετά από 24ωρες συναντήσεις με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, ο Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για την υπεράσπιση της Ουκρανίας «δεν θα είναι επαρκείς» χωρίς την εμπλοκή των ΗΠΑ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr