Αυτή η «άτυπη» σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί στην κατοικία του Μαρκ Ρούτε και θα αποτελέσει ευκαιρία συζήτησης διαφόρων θεμάτων και καθορισμού των επόμενων κινήσεων της Ευρώπης, όπως δήλωσε την Τρίτη (17/12) η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι.
Ο Μαρκ Ρούτε, που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές του Οκτωβρίου, επεδίωξε, όπως γράφουν τα διεθνή μέσα που βασίζονται σε διπλωματικές πηγές, να συγκεντρώσει τους «αποφασιστικότερους» ως προς την υποστήριξη προς το Κίεβο Ευρωπαίους ηγέτες, για να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων δύο βασικά θέματα: (α) πώς θα αντιμετωπισθεί η νέα κυβέρνηση Τραμπ και (β) τι μπορεί να γίνει με την Ουκρανία.
Εκτός της Ιταλίδας πρωθυπουργού, παρόντες θα είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ και ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς.
Η Βρετανία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι και η Ευρωπαϊκή Ενωση από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.
Βασικό θέμα της συζήτησης αναμένεται να είναι η στάση του νεοεκλεγέντα Τραμπ απέναντι στο ουκρανικό, καθώς οι εξαγγελίες του πως θα τερματίσει τον πόλεμο «σε 24 ώρες» έχουν προκαλέσει ανησυχία, τόση που ανάγκασε την Ουκρανία να κάνει λόγο για επιδίωξη «βιώσιμης» ειρήνης με εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.
Όμως, η προοπτική της ουκρανικής ένταξης είναι μεν, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, «μη αναστρέψιμη», αλλά όχι και άμεση, οπότε η έννοια της προσφοράς εγγυήσεων ασφαλείας είναι επιβεβλημένη. Η Γαλλία και η Πολωνία συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα στην Βαρσοβία την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία για την εποπτεία ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός.
Η ιδέα συνοψίζεται στην επικύρωση της «κοινής γραμμής δράσης» ανάμεσα στους Ευρωπαίους, με την παράλληλη διατήρηση του «στενού συντονισμού για τα επόμενα στάδια», εξήγησε η Τζόρτζια Μελόνι.
Ταυτόχρονα, για τον πρόεδρο της Ουκρανίας, επείγουσα ανάγκη είναι η προμήθεια περισσότερων όπλων που θα επιτρέψουν στο Κίεβο να αλλάξει τα δεδομένα στο μέτωπο.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο έχει ανάγκη από 12 έως 15 επιπλέον συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να προστατευθεί από τις διαρκείς επιθέσεις της Ρωσίας κατά των πόλεων και των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr