Όπως αναφέρει το Reuters, το οποίο επικαλείται τέσσερα άτομα που γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση, τα αποθέματα χρυσού της Συρίας ανήλθαν σε 25,8 τόνους τον Ιούνιο του 2011, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, το οποίο αναφέρει την Κεντρική Τράπεζα της Συρίας ως πηγή δεδομένων. Η αξία τους ανέρχονται στα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρέχουσες τιμές αγοράς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters. Η ίδια ποσότητα αναφέρεται ότι είναι διαθέσιμη και τώρα μετά την πτώση του Άσαντ και τη φυγή του στη Ρωσία.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας ανέρχονται, ωστόσο, σε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, μια από τις πηγές είπε στο Reuters, ενώ άλλη πηγή ανέφερε είπε ότι τα αποθέματα σε δολάρια ΗΠΑ ήταν «σε εκατοντάδες εκατομμύρια». Στα τέλη του 2011, η κεντρική τράπεζα της Συρίας ανέφερε 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το 2010, το ΔΝΤ είχε υπολογίσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της Συρίας σε 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης της νέας μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας και της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας δεν απάντησαν στα αιτήματα του Reuters για σχόλια σχετικά με το μέγεθος των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας.
Το θησαυροφυλάκιο επιθεωρήθηκε από μέλη της νέας διοίκησης της Συρίας την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν δύο πηγές, λίγες ημέρες αφότου οι αντάρτες πήραν τον έλεγχο της συριακής πρωτεύουσας Δαμασκού σε μια επίθεση που έδωσε τέλος σε περισσότερα από 50 χρόνια διακυβέρνησης από την οικογένεια Άσαντ.
Η Συρία σταμάτησε να μοιράζεται οικονομικές πληροφορίες με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους διεθνείς οργανισμούς αμέσως μετά την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας το 2011 από το καθεστώς Άσαντ, που εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr