«Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε επαφές. Οι επαφές αυτές θα γίνουν σε επιχειρησιακό επίπεδο και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει σύντομα», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ σε διεθνή μέσα, προτιμώντας να παραμείνει ανώνυμος.
Οι επαφές αυτές δεν θα γίνουν «σε πολιτικό επίπεδο, ούτε σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων», τόνισε προσθέτοντας ότι η ΕΕ είχε επιτετραμμένο για τη Συρία, με τόπο διαμονής τη Βηρυτό.
Η ΕΕ, της οποίας οι υπουργοί Εξωτερικών συναντώνται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, θέλει «να στείλει μηνύματα» στις νέες συριακές αρχές, κυρίως για τον σεβασμό των μειονοτήτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, εξήγησε ο αξιωματούχος.
Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ιδιαίτερα για την τύχη που θα επιφυλαχτεί στις μειονότητες, σε μια χώρα όπου σουνίτες, αλαουίτες, χριστιανοί και Κούρδοι δύσκολα συμβιώνουν.
Η Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ θεωρείται μέχρι σήμερα τρομοκρατική οργάνωση από τις δυτικές χώρες και η ΕΕ υιοθέτησε κυρώσεις σε βάρος της και σε βάρος της ηγεσίας της, σύμφωνα με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών του 2014.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν εμποδίζει τις «επαφές», σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.
Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν, επίσης, για τη διατήρηση των δύο ρωσικών βάσεων στη Συρία, που εκτιμούν ότι αντιπροσωπεύουν απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής.
«Θα ήμασταν πολύ ευτυχείς εάν οι νέες αρχές αποφάσιζαν να τις διώξουν», να κλείσουν αυτές τις βάσεις, «αλλά εναπόκειται σε αυτές να αποφασίσουν», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η Μόσχα, από τη μεριά της, όπως γνωστοποίησε αυτήν την εβδομάδα, είναι «σε επαφή» με τις νέες συριακές αρχές σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι με αυτές τις δύο στρατιωτικές βάσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr