Σύμφωνα με το Reuters, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση στη Συρία με «ιδιαίτερη προσοχή» στις τοποθεσίες που σχετίζονται με χημικά όπλα και υπενθύμισε στη Συρία, μέσω της πρεσβείας της, τη συνεχιζόμενη υποχρέωσή της να δηλώσει και να καταστρέψει όλα τα απαγορευμένα χημικά όπλα.
Μια ομάδα του OPCW έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία προσπαθώντας να διευκρινίσει ποιους τύπους χημικών όπλων κατέχει ακόμη η Συρία, αλλά έχει σημειώσει μικρή πρόοδο λόγω της παρεμπόδισης από την κυβέρνηση του Άσαντ, αναφέρεται.
«Μέχρι σήμερα, το έργο αυτό συνεχίζεται και η δήλωση της Συρίας για το πρόγραμμα χημικών όπλων της εξακολουθεί να μην μπορεί να θεωρηθεί ακριβής και πλήρης», αναφέρει η ανακοίνωση του OPCW.
Μια διπλωματική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση του Άσαντ «έπαιζε γάτα και ποντίκι μαζί μας για χρόνια» και ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι εξακολουθούσαν να έχουν ένα συνεχιζόμενο πρόγραμμα».
«Κοστίζει εκατομμύρια και εκατομμύρια δολάρια χωρίς να σημειώνεται καμία πρόοδος», δήλωσε η πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Έτσι, είναι πραγματικά μια μεγάλη ευκαιρία τώρα να απαλλαγούμε (από τα χημικά όπλα) για πάντα. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή».
Οι εγγυήσεις ασφαλείας θα πρέπει να διευθετηθούν πριν από οποιαδήποτε ανάπτυξη των επιθεωρητών του OPCW. Αυτό θα απαιτήσει την επαφή με νέους μεσίτες εξουσίας στη Συρία, ενδεχομένως με δυνάμεις ανταρτών της συμμαχίας που ανέτρεψε τον Άσαντ, όπως η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, πρώην θυγατρική της Αλ Κάιντα, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική ομάδα από ορισμένες κυβερνήσεις.
Οι προηγούμενες αποστολές δεν ήταν απαλλαγμένες από κινδύνους. Τα μέλη μιας αποστολής των Ηνωμένων Εθνών-OPCW στη Συρία χτυπήθηκαν από εκρηκτικά και πυρά από καλάσνικοφ ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στον τόπο μιας χημικής επίθεσης στη βόρεια πόλη Kafr Zita τον Μάιο του 2014.
Η κυβέρνηση του Άσαντ και οι Ρώσοι σύμμαχοί της αρνούνταν πάντοτε τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αντιπάλων στον εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011.
Τρεις διαφορετικές έρευνες -ένας κοινός μηχανισμός του ΟΗΕ και του OPCW, η ομάδα έρευνας και ταυτοποίησης του OPCW και μια έρευνα του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου- κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τον νευροπαραλυτικό παράγοντα σαρίν και βόμβες βαρελιών με χλώριο σε επιθέσεις κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που προκάλεσαν τον θάνατο ή τον τραυματισμό χιλιάδων ανθρώπων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr