Παρουσίασε μια ατζέντα ανάπτυξης για το 2030 στις οικονομικές συζητήσεις του Μονάχου, τονίζοντας ότι, πάνω απ' όλα, πρέπει να προωθηθούν οι επενδύσεις, να αυξηθεί η αποδοτικότητα και να προσαρμοστούν τα φορολογικά και μεταβιβαστικά συστήματα. «Υπό το πρίσμα των νέων γεωπολιτικών κινδύνων, της προϊούσας κλιματικής αλλαγής και της έλλειψης οικονομικής δυναμικής, η Γερμανία αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και πολλά ζητήματα πρέπει πλέον να αντιμετωπιστούν παράλληλα», δήλωσε ο Φουστ.
Στην ομιλία του, ο Φουστ ξεκίνησε περιγράφοντας την προβληματική οικονομική κατάσταση της Γερμανίας, επισημαίνοντας ιδίως τη συρρίκνωση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας των επιχειρήσεων, τη μείωση του αριθμού των ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο και τη μείωση των εταιρικών επενδύσεων. Οι τελευταίες ήταν σημαντικά χαμηλότερες από το ποσοστό του 2019.
Σύμφωνα με τον Φουστ,, η Γερμανία θα πρέπει να σημειώσει πρόοδο στην προσαρμογή της στην υπερθέρμανση του πλανήτη και ταυτόχρονα να αυξήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό, προκειμένου να γράψει και πάλι ιστορίες επιτυχίας. Η Γερμανία θα πρέπει να επιτύχει σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη στο κράτος και στις επιχειρήσεις. Θα χρειαζόταν μια μαζική διαρθρωτική αλλαγή προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης δημιουργίας αξίας σε μεσαίες επιχειρήσεις και επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις, ώστε να αντισταθμιστεί με άνεση η πτώση της αυτοκινητοβιομηχανίας και των ενεργοβόρων μεταποιητικών επιχειρήσεων. Η αυξημένη μετανάστευση εργαζομένων και οι μεγαλύτερες ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο θα πρέπει να σταθεροποιήσουν την προσφορά εργασίας. Η Γερμανία θα πρέπει τελικά να είναι λιγότερο ευάλωτη στις αλλαγές της γεωπολιτικής κατάστασης μέσω μιας βαθύτερης ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς, νέων εμπορικών συμφωνιών και μιας καλύτερης αμυντικής ικανότητας.
Σύμφωνα με τον Φουστ,, οι στόχοι αυτοί καθιστούν αναγκαία τη σημαντική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής: Ένας αναπροσανατολισμός των κρατικών δαπανών προς τις επενδύσεις στην άμυνα, την εκπαίδευση, την προστασία του κλίματος και τις υποδομές, και μακριά από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, τις επιδοτήσεις και άλλες κρατικές δαπάνες μη προτεραιότητας που δεν πιάνουν τόπο και εμποδίζουν την απασχόληση. Μια νέα ενεργειακή πολιτική στην οποία οι κλιματικοί στόχοι θα επιτυγχάνονται μέσω μηχανισμών της αγοράς και στην οποία θα χρησιμοποιείται και πάλι η πυρηνική ενέργεια. Πρότεινε επίσης ριζική μείωση της γραφειοκρατίας, με την κατάργηση άστοχων κανονισμών, ένα φορολογικό σύστημα που ελαφρύνει την εργασία και τις επενδύσεις, ενώ επιβαρύνει περισσότερο την κατανάλωση και την απόκτηση γης.
Ο Φουστ ανέφερε ότι απαιτείται μια ξεχωριστή ατζέντα για περισσότερη καινοτομία και νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και εμβάθυνση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και νέες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.
Τέλος, ο επικεφαλής του ifo παρέπεμψε στην ισραηλινή οικονομία ως παράδειγμα για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων, λέγοντας ότι το υψηλό κόστος του πολέμου εκεί χρηματοδοτείται με ένα μείγμα αυξημένου νέου δανεισμού, υψηλότερου ΦΠΑ και περικοπών σε άλλες δαπάνες. Παρά τις συνεχείς οικονομικές κρίσεις και τις κρίσεις ασφαλείας, το Ισραήλ είχε καταφέρει να περιορίσει το δημόσιο χρέος του, να επενδύσει στην εκπαίδευση και να οικοδομήσει μία από τις πιο επιτυχημένες δομές νεοφυών επιχειρήσεων στον κόσμο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr