Αναλυτικότερα, κατά την άφιξή του στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο επικεφαλής των βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών δήλωσε ότι θέλει να ενημερωθεί «για την τρέχουσα κατάσταση της άμυνας στη χώρα αυτή» και να διαβεβαιώσει την κυβέρνηση και τον λαό ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της CDU/CSU στέκεται σταθερά στο πλευρό τους, όπως μεταδίδει το ARD.
Δέσμευση για τη στήριξη της Ουκρανίας
Ο πολιτικός του CDU κατέστησε σαφές ότι είναι υπέρ της περαιτέρω βοήθειας προς την Ουκρανία. «Εάν η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία αποδυναμωθεί, τότε αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει περισσότερο», δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος του CDU. «Εάν η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία είναι συνεπής, τότε αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει πιο γρήγορα». Ο Μερτς εξέφρασε για άλλη μια φορά την προθυμία του να προμηθεύσει πυραύλους «Tarus», εφόσον κερδίσει τις εκλογές. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: θέλουμε να θέσουμε τον στρατό σας σε θέση να φτάσει σε στρατιωτικές βάσεις στη Ρωσία - όχι τον άμαχο πληθυσμό, όχι τις υποδομές«, δήλωσε ο Μερτς στη συνάντηση με τον Ζελένσκι. «Μόνο αν η Ουκρανία είναι ισχυρή, ο Ρώσος πρόεδρος θα είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Mερτς.
«Θέλουμε αυτός ο τρομερός πόλεμος να τελειώσει το συντομότερο δυνατό και να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Ευρώπη», πρόσθεσε. «Για να επιτευχθεί αυτό, η Ουκρανία πρέπει να βρεθεί σε μια θέση στην οποία θα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα». Ωστόσο, ο στόχος οποιασδήποτε στρατιωτικής υποστήριξης πρέπει πάντα να είναι «να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό και να καταστεί δυνατή η ειρήνη».
Τα ζητήματα που έθεσε ο Ζελένσκι
Ο Μερτς επανέλαβε το σχέδιό του να συγκροτήσει μια «ομάδα επαφής» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Εκτός από τη Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν σε αυτή την ομάδα, είπε. Στόχος θα πρέπει επίσης να είναι η διαμόρφωση μιας κοινής θέσης έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών ενόψει της επικείμενης αλλαγής στον Λευκό Οίκο.
«Βασιζόμαστε σε ισχυρότερη, πιο αποφασιστική δράση από τη Γερμανία, από εσάς προσωπικά», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη συνάντηση με τον Mερτς. «Βασιζόμαστε πάρα πολύ σε αυτό». Η χώρα του χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας όχι μόνο από το ΝΑΤΟ, αλλά και από τις ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Ζήτησε για άλλη μια φορά επίσημη πρόσκληση προς το ΝΑΤΟ.
Ο Ζελένσκι πιέζει τον Μπάιντεν για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Υπενθυμίζεται, ότι ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο. Σήμερα ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι θέλει να μιλήσει σύντομα τηλεφωνικά με τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να συζητήσουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Σκοπεύω να τηλεφωνήσω στον πρόεδρο Μπάιντεν το επόμενο διάστημα για να συζητήσουμε το θέμα μιας πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους μέσω διερμηνέα. «Είναι ο εν ενεργεία πρόεδρος και πολλά εξαρτώνται από την γνώμη του. Το να συζητηθεί με τον Τραμπ πριν εκείνος αναλάβει καθήκοντα δεν έχει ιδιαίτερο νόημα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr