Οι ηλικιωμένοι βιώνουν «διακρίσεις λόγω ηλικίας σε όλους τους τομείς της ζωής, ιδιαίτερα στον χώρο εργασίας, και στην πρόσβαση σε υπηρεσίες, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη» και αυτό το φαινόμενο είναι «το ίδιο επιβλαβές με κάθε άλλη μορφή διάκρισης».
Υιοθετώντας ομόφωνα ένα σχέδιο ψηφίσματος που βασίζεται σε έκθεση που εκπόνησε ο Αυστριακός βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Andrea Eder-Gitschthaler , οι βουλευτές είπαν ότι οι εθνικοί φορείς που είναι αρμόδιοι για θέματα ισότητας πρέπει να έχουν στην εντολή και τις δραστηριότητές τους την πρόληψη και την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των ηλικιωμένων, και να τους χορηγουν τους απαραίτητους πόρους για το σκοπό αυτό.
Κάλεσαν τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να αναθεωρήσουν τη νομοθεσία ώστε να συμπεριλάβει μια «συγκεκριμένη απαγόρευση των διακρίσεων λόγω ηλικίας σε βάρος ηλικιωμένων» και να τροποποιήσουν ή να καταργήσουν «οποιονδήποτε νόμο με άμεσες ή έμμεσες διακρίσεις».
Οι νόμοι και οι πολιτικές για την ισότητα και την καταπολέμηση των διακρίσεων θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις διαρθρωτικές διακρίσεις.
Αναφερόμενοι στο ψηφιακό χάσμα που μπορεί να επηρεάσει τους ηλικιωμένους, ζήτησαν καθολική και οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε σχετικά εργαλεία και τεχνολογίες, μαζί με «προσαρμοσμένη ανάπτυξη ικανοτήτων και ενδυνάμωση μεταξύ των ηλικιωμένων μελών της κοινωνίας». Οι δημόσιες υπηρεσίες, ιδίως που σχετίζονται με οικονομική και άλλη ουσιαστική υποστήριξη, θα πρέπει να είναι «πρόσβαση τόσο μέσω διαδικτύου όσο και εκτός σύνδεσης».
Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr