Στις χώρες της Δύσης «άρχισαν να μιλούν για κατάπαυση του πυρός, ως μέσο για να προσφέρουν μια ανάπαυλα στην Ουκρανία και να αδράξουν την ευκαιρία να την πλημμυρίσουν και πάλι με σύγχρονα όπλα μεγάλου βεληνεκούς» σημείωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, υποδεχόμενος στη Μόσχα τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο, προσθέτοντας πως «αυτός δεν είναι σίγουρα ο δρόμος προς την ειρήνη».
Οι εικασίες για μια ενδεχόμενη έναρξη ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου πολλαπλασιάστηκαν μετά την εκλογή, στην προεδρία των ΗΠΑ, του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι αφού αναλάβει τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο, θα βάλει τέλος στον πόλεμο «μέσα σε 24 ώρες».
«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε», διαβεβαίωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα ήθελε οι πιθανές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο και τη Δύση «να διεξαχθούν λαμβάνοντας υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα κάθε πλευράς».
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει θέσει εξαρχής τους όρους μίας πιθανής συμφωνίας, όμως η ουκρανική κυβέρνηση τους έχει απορρίψει, κρίνοντάς τους ως απαράδεκτους. Μεταξύ των όρων αυτών είναι η δέσμευση της Ουκρανίας ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ καθώς και η ενσωμάτωση στη Ρωσία των κατεκτημένων ουκρανικών εδαφών, τα οποία αντιστοιχούν στο 18% της χώρας. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από τη μεριά του, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει, ζητά μια «δίκαιη ειρήνη» που θα διασφάλιζε «την επιβίωση» της χώρας του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr