Οι Εργατικοί κέρδισαν μια σαρωτική πλειοψηφία στην κάτω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου τον Ιούλιο, αναλαμβάνοντας την εξουσία για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, αλλά έχουν μείνει λίγο πίσω από το αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Κόμμα σε ορισμένες πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Ο Στάμερ δήλωσε, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι θα παρουσιάσει ένα «σχέδιο αλλαγής» στην επόμενη φάση της υλοποίησης των στόχων που περιλαμβάνουν την ταχύτερη διατηρήσιμη ανάπτυξη στην ομάδα των επτά προηγμένων οικονομιών, τη μείωση στο μισό των επιπέδων σοβαρής βίαιης εγκληματικότητας, τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας και τη βελτίωση της κρατικής υγειονομικής περίθαλψης.
«Κυβέρνηση με αποστολή δεν σημαίνει να επιλέγουμε ορόσημα επειδή είναι εύκολα ή θα συμβούν ούτως ή άλλως. Σημαίνει να προωθούμε αδιάκοπα πραγματικές βελτιώσεις στη ζωή των εργαζομένων», δήλωσε ο Στάρμερ σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του.
Οι υπουργοί και οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτούς τους στόχους και όχι στις παραδοσιακές προτεραιότητες των επιμέρους υπουργείων, πρόσθεσε το γραφείο του Στάρμερ.
Η διαχείριση του μεταναστευτικού
Ο ανώτερος υπουργός των Εργατικών Pat McFadden δήλωσε ότι το σχέδιο θα περιλαμβάνει τη μετανάστευση - βασική ανησυχία των ψηφοφόρων σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - αλλά δεν θα θέτει αριθμητικούς στόχους.
Τα επίσημα στοιχεία της Πέμπτης (28/11) έδειξαν ότι η καθαρή μετανάστευση έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ άνω των 900.000 το έτος έως τον Ιούνιο του 2023.
«Θέλουμε να το μειώσουμε», δήλωσε ο McFadden στην εκπομπή Sunday with Laura Kuenssberg του BBC.
«Δεν πρόκειται να έχουμε αριθμητικό στόχο για την καθαρή μετανάστευση, αλλά θα διασφαλίσουμε ότι θα κάνουμε περισσότερα για να εκπαιδεύσουμε το δικό μας εργατικό δυναμικό και θα κάνουμε περισσότερα για να βγάλουμε τους μακροχρόνια ασθενείς από τα επιδόματα».
Οι Εργατικοί δεν είχαν εύκολο ξεκίνημα στην εξουσία. Οι υπουργοί λένε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυψε την έκταση των προβλημάτων σε τομείς όπως οι φυλακές και το μεταναστευτικό σύστημα, συμβάλλοντας σε αυτό που η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς δήλωσε ότι ήταν μια μαύρη τρύπα 22 δισεκατομμυρίων λιρών (28 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στα δημόσια οικονομικά.
Οι Συντηρητικοί αμφισβητούν αυτό το στοιχείο και υποστηρίζουν ότι μεγάλο μέρος της υπέρβασης του κόστους αντανακλά τις αποφάσεις των Εργατικών να αυξήσουν τις αμοιβές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και τις συνήθεις ετήσιες διακυμάνσεις των δαπανών.
Αύξηση φόρων κατά 40 δισ. λίρες
Υπενθυμίζεται ότι η Ριβς έχει ανακοινώσει αυξήσεις φόρων ύψους 40 δισεκατομμυρίων λιρών στον πρώτο της προϋπολογισμό τον περασμένο μήνα - από περίπου 8 δισεκατομμύρια λίρες που προέβλεπε το προεκλογικό σχέδιο των Εργατικών - επιπλέον του υψηλότερου δανεισμού για να σταματήσει η μείωση των δημόσιων επενδύσεων που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Οι επιχειρήσεις διαμαρτύρονται ότι θα επωμιστούν το κύριο βάρος των φορολογικών αυξήσεων και δηλώνουν ότι πιθανώς θα μειώσουν τις επενδύσεις ή τις θέσεις εργασίας και ότι θα χρειαστεί να αυξήσουν τις τιμές ως αποτέλεσμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr