Η επιστολή αντανακλά την ανανεωμένη προσπάθεια της Ουκρανίας να εξασφαλίσει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία αποτελεί μέρος ενός «σχεδίου νίκης» που περιέγραψε τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον τερματισμό του πολέμου που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας το 2022.
Η Ουκρανία λέει ότι αποδέχεται ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στη συμμαχία έως ότου τελειώσει ο πόλεμος, αλλά η αποστολή πρόσκλησης τώρα θα έδειχνε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δεν μπορεί να επιτύχει έναν από τους κύριους στόχους του - να εμποδίσει το Κίεβο να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
«Η πρόσκληση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως κλιμάκωση», έγραψε η Σίμπιχα στην επιστολή.
«Αντιθέτως, με τη σαφή κατανόηση ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι αναπόφευκτη, η Ρωσία θα χάσει ένα από τα κύρια επιχειρήματά της για τη συνέχιση αυτού του αδικαιολόγητου πολέμου», έγραψε.
«Σας καλώ να υποστηρίξετε την απόφαση να προσκληθεί η Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία ως ένα από τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 3-4 Δεκεμβρίου 2024».
Οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ λένε ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των μελών της συμμαχίας για την πρόσκληση της Ουκρανίας σε αυτό το στάδιο. Οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα απαιτούσε τη συγκατάθεση και των 32 χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στη συμμαχία και ότι βρίσκεται σε μια «μη αναστρέψιμη» πορεία προς την ένταξη. Ωστόσο, δεν έχει απευθύνει επίσημη πρόσκληση ούτε έχει καθορίσει χρονοδιάγραμμα.
Η Olga Stefanishyna, αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, αρμόδια για θέματα ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι το Κίεβο κατανοεί ότι η συναίνεση για πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ «δεν έχει ακόμη επιτευχθεί», αλλά η επιστολή είχε ως στόχο να στείλει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα.
«Στείλαμε ένα μήνυμα στους συμμάχους ότι η πρόσκληση δεν έχει φύγει από το τραπέζι, ανεξάρτητα από τους διάφορους χειρισμούς και τις εικασίες γύρω από αυτό», δήλωσε η ίδια στο Reuters.
Στην επιστολή του, ο Σίμπιγια υποστήριξε ότι μια πρόσκληση θα ήταν η σωστή απάντηση «στη συνεχή κλιμάκωση του πολέμου που έχει εξαπολύσει η Ρωσία, η τελευταία επίδειξη του οποίου είναι η συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων βορειοκορεατικών στρατευμάτων και η χρήση της Ουκρανίας ως πεδίο δοκιμών νέων όπλων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr