Αναλογιζόμενος τη σημασία της περίστασης, ο Γενικός Γραμματέας είπε:
«Μετά τα σκοτεινά χρόνια της κατοχής, η απελευθέρωση του Στρασβούργου ήταν ένα σημείο φωτός στο δρόμο για τη νίκη των Συμμάχων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σηματοδότησε την επιστροφή της ελευθερίας για τους ανθρώπους αυτής της πιο ευρωπαϊκής πόλης μετά από τεσσεράμισι χρόνια κατοχής και καταστολής.
«Μετά το τέλος του πολέμου, η ίδρυση ευρωπαϊκών θεσμών –με έδρα ακριβώς εδώ στο Στρασβούργο– ήταν μια σαφής δήλωση της συλλογικής βούλησης των κυβερνήσεων και των πολιτών να συμφιλιωθούν, να υπερνικήσουν το μίσος και να οικοδομήσουν ειρηνικές κοινωνίες.
«Σήμερα, υπάρχει ξανά πόλεμος στην ήπειρό μας και προσπάθειες υπονόμευσης των δημοκρατιών μας. Βλέπουμε ένα πολωμένο πολιτικό περιβάλλον στο οποίο η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα τροφοδοτούν τον αντισημιτισμό, το αντιμεταναστευτικό αίσθημα και τις διακρίσεις κατά των μειονοτήτων πολλών ειδών. Δεν μπορούμε να γλιστρήσουμε πιο πίσω σε αυτό το παρελθόν. «Αντίθετα, ας θυμηθούμε με ευγνωμοσύνη την απελευθέρωση του Στρασβούργου και ας εργαστούμε για άλλη μια φορά για ένα χωρίς αποκλεισμούς, δημοκρατικό και ειρηνικό μέλλον για όλους τους Ευρωπαίους».
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr