Οι ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας είχαν αντιληφθεί το πλοίο επειδή βρισκόταν κοντά σε δύο υποθαλάσσια καλώδια όταν αυτά υπέστησαν ζημιές στις αρχές της εβδομάδας. Το πλοίο παρακολουθείτο στενά και συνοδευόταν από σκάφη του δανέζικου πολεμικού ναυτικού πριν από την τελική του στάση. Το «Yi Peng 3» στη συνέχεια φαίνεται ότι σταμάτησε τη μηχανή του αργά το βράδυ της Δευτέρας λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, σύμφωνα με διεθνή μέσα.
Η Δανία έστειλε δύο στρατιωτικά πλοία για ελέγχους
Σύμφωνα με τον δανικό στρατό, δύο δανικά πλοία βρίσκονται αυτή τη στιγμή μαζί με το κινεζικό φορτηγό πλοίο που έχει σταματήσει στο στενό μεταξύ Σουηδίας και Δανίας κοντά στη σουηδική πόλη Angelholm. Όταν ρωτήθηκε, το υπουργείο Άμυνας της Δανίας δεν απάντησε αν το πλοίο ερευνάται επί του παρόντος. Γερμανικές πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι η Ομοσπονδιακή Αστυνομία θα στείλει επίσης ένα πλοίο το απόγευμα της Τετάρτης (20/11).
Υπνεθυμίζεται, ότι την περασμένη Κυριακή (17/11) και νωρίς το πρωί της Δευτέρας (18/11), δύο υποβρύχια καλώδια δεδομένων καταστράφηκαν στη Βαλτική Θάλασσα. Το καλώδιο δεδομένων C-Lion 1 συνδέει τη Φινλανδία με τη Γερμανία και αποβιβάστηκε στο Ροστόκ. Το καλώδιο δεδομένων BCS-East-West Interlink συνδέει τη Λιθουανία με το σουηδικό νησί Γκότλαντ.
Οι κινήσεις του πλοίου
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες το κινεζικό σκάφος έκανε ασυνήθιστες κινήσεις κατά την διάρκεια της πορείας του στη Βαλτική, καθώς ταξίδευε εμφανώς με αργή ταχύτητα στην περιοχή των υποβρυχίων καλωδίων, σύμφωνα με το tagesschau.de.
Κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, πολλά άλλα πλοία πέρασαν από τα καλώδια δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου ενός ρωσικού φορτηγού πλοίου. Και αυτά παρακολουθούνται επί του παρόντος από τις ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας.
Υπενθυμίζεται, ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι τα κατεστραμμένα καλώδια δεδομένων δεν είναι τυχαία.
Η κινεζική αντίδραση
Το Πεκίνο από την πλευρά του δηλώνει άγνοια για το περιστατικό.
«Η Κίνα έχει πάντα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως κράτος σημαίας και απαιτεί από τα κινεζικά πλοία να τηρούν αυστηρά τους σχετικούς νόμους», δήλωσε στα μέσα κινέζος αξιωματούχος. «Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στην προστασία των υποβρύχιων υποδομών,» δήλωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr