Το περιστατικό χαρακτηρίζεται προς το παρόν ως δολιοφθορά, σύμφωνα με την αστυνομία της σκανδιναβικής χώρας του ΝΑΤΟ και τον αρμόδιο εισαγγελέα Χέντρικ Σέντερμαν. Ωστόσο, η κατηγοριοποίηση αυτή μπορεί ακόμη να αλλάξει, σύμφωνα με το γερμανικό ARD.
Ο Σέντερμαν επεσήμανε επίσης ότι οι έρευνες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Προς το παρόν δεν μπορούν να δοθούν περαιτέρω πληροφορίες.Εν τω μεταξύ, ο Σουηδός υπουργός Πολιτικής Άμυνας, Carl-Oskar Bohlin, εξήγησε στο TV4 ότι οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις και η ακτοφυλακή είχαν καταγράψει κινήσεις πλοίων που αντιστοιχούσαν χρονικά και τοπικά με τη διακοπή των καλωδίων δεδομένων.
Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας πιστεύει επίσης πώς πρόκειται για σαμποτάζ
Οι Σουηδοί επιβεβαίωσαν έτσι μια υποψία που είχε ήδη εκφράσει το πρωί της Τρίτης (19/11) ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. Ο πολιτικός του SPD υποθέτει ότι η ζημιά στα υποθαλάσσια καλώδια μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας και μεταξύ Σουηδίας και Λιθουανίας προκλήθηκε σκόπιμα. Ο ίδιος δήλωσε στο περιθώριο μιας συνάντησης με τους ομολόγους του στην ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι πρέπει να υποτεθεί ότι πρόκειται για σαμποτάζ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις για κάτι τέτοιο. Τόνισε: «Κανείς δεν πιστεύει ότι τα καλώδια αυτά κόπηκαν κατά λάθος».
Ο Πιστόριους πρόσθεσε: «Επομένως, πρέπει να συμπεράνουμε -χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς από ποιον προήλθε- ότι επρόκειτο για μια υβριδική ενέργεια». Τουλάχιστον, δεν υπέθεσε ότι τα καλώδια είχαν υποστεί τυχαία ζημιά από πτώση αγκυρών. Αντίθετα, πρόκειται για «ένα σαφές σημάδι ότι κάτι συμβαίνει εδώ».
Συνολικά 16 υποβρύχια καλώδια διέρχονται από τη γερμανική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη Βαλτική Θάλασσα, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ναυτιλίας και Υδρογραφίας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του tagesschau.de. Από αυτά, τα εννέα είναι καλώδια υψηλής τάσης και τα έξι χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση δεδομένων.
Περιστατικό στα σουηδικά ύδατα
Η φινλανδική κρατική εταιρεία Cinia ανακοίνωσε τη Δευτέρα (19/11) το βράδυ ότι εντοπίστηκε βλάβη στο υποθαλάσσιο καλώδιο δεδομένων C-Lion1 μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι συνδέσεις επικοινωνίας μέσω του καλωδίου. Το περιστατικό συνέβη στα σουηδικά ύδατα εκτός των πιο πολυσύχναστων ναυτιλιακών περιοχών.
Εκπρόσωπος της Cinia δήλωσε ότι η εταιρεία υποψιάζεται ότι το καλώδιο είχε διακοπεί από άγκυρα ή τράτα βυθού. Τέτοιες διακοπές καλωδίων «δεν συμβαίνουν σε αυτά τα ύδατα χωρίς εξωτερική επίδραση». Η Cinia συνεργάζεται με τις αρχές για την έρευνα. Η γερμανική κυβέρνηση προσέφερε τη βοήθειά της στην έρευνα.
Ζημιές σε καλώδιο μεταξύ Σουηδίας και Λιθουανίας
Ένα υποθαλάσσιο καλώδιο επικοινωνίας μεταξύ Λιθουανίας και Σουηδίας είχε ήδη υποστεί ζημιά την Κυριακή. Σύμφωνα με τον φορέα εκμετάλλευσης, το καλώδιο BCS East-West Interlink, το οποίο συνδέει τη Λιθουανία με το σουηδικό νησί Gotland, παρουσίασε πλήρη βλάβη. Ο λόγος δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, αλλά η κυκλοφορία δεδομένων δεν επηρεάστηκε μόνιμα.
Σε απάντηση, η χώρα του ΝΑΤΟ Λιθουανία ανακοίνωσε αυξημένη επιτήρηση των υδάτων της. Περαιτέρω μέτρα θα συζητηθούν με τους συμμάχους, ανακοίνωσε το λιθουανικό ναυτικό. Σύμφωνα με τα ευρήματα του πολεμικού ναυτικού, η βλάβη έγινε σε διεθνή ύδατα.
Η Βαλτική Θάλασσα όλο και περισσότερο στο επίκεντρο
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και τις εκρήξεις που προκλήθηκαν από σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα τον επόμενο Σεπτέμβριο, η κατάσταση των κρίσιμων υποδομών στη Βαλτική Θάλασσα ειδικότερα έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής της κοινής γνώμης και του ΝΑΤΟ ειδικότερα.
Επιπλέον, αρκετά καλώδια τηλεπικοινωνιών υπέστησαν ζημιές στη Βαλτική Θάλασσα πέρυσι. Οι Φινλανδοί ερευνητές υποπτεύονται ότι υπεύθυνη ήταν η άγκυρα ενός κινεζικού φορτηγού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που σέρνεται στο βυθό της θάλασσας. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν πρόκειται για πρόθεση.
Οι επισκευές μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες
Ο C-Lion1 εκτείνεται σε μήκος 1.173 χιλιομέτρων από τη φινλανδική πρωτεύουσα Ελσίνκι έως το Ροστόκ στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, εν μέρει κατά μήκος της ίδιας διαδρομής με τους αγωγούς Nord Stream. Το καλώδιο τέθηκε σε λειτουργία την άνοιξη του 2016 και είναι το μοναδικό υποθαλάσσιο καλώδιο δεδομένων που εκτείνεται απευθείας από τη Φινλανδία στην Κεντρική Ευρώπη.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η επισκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου διαρκεί συνήθως από πέντε έως 15 ημέρες. Σύμφωνα με την Cinia, το καλώδιο πρέπει να ανελκυσθεί από τη θάλασσα σε ένα πλοίο επισκευής, το οποίο θα έρθει στην πληγείσα περιοχή από το Καλαί της Γαλλίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr