Σύμφωνα με το Reuters, η προσφορά αυτή εξαρτάται ωστόσο από την εγκατάλειψη της πίεσης των δυτικών δυνάμεων για την έκδοση ψηφίσματος κατά του Ιράν κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας των 35 χωρών αυτή την εβδομάδα, λόγω της έλλειψης συνεργασίας του με τον ΙΑΕΑ, δήλωσαν διπλωμάτες, προσθέτοντας ότι η πίεση συνεχίζεται.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι στο Ιράν την περασμένη εβδομάδα, «συζητήθηκε η δυνατότητα του Ιράν να μην επεκτείνει περαιτέρω το απόθεμά του σε ουράνιο εμπλουτισμένο σε U-235 σε ποσοστό 60%», αναφέρεται σε μία από τις δύο εμπιστευτικές τριμηνιαίες εκθέσεις του ΙΑΕΑ, στις οποίες είχε πρόσβαση το Reuters.
Προστίθεται επίσης ότι ο ΔΟΑΕ είχε επαληθεύσει ότι το Ιράν είχε «αρχίσει την εφαρμογή προπαρασκευαστικών μέτρων».
Συγκεκριμένα, η προσφορά του Ιράν ήταν να περιορίσει το απόθεμα ουρανίου εμπλουτισμένου έως 60% σε περίπου 185 κιλά, δηλαδή στην ποσότητα που είχε πριν από δύο ημέρες, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης. Αυτό είναι καταρχήν αρκετό, αν εμπλουτιστεί περαιτέρω, για τέσσερα πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με ένα μέτρο του ΙΑΕΑ. Το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει πυρηνικά όπλα.
Την ίδια στιγμή, η έκθεση ανέφερε ότι το απόθεμα ουρανίου εμπλουτισμένου σε ποσοστό έως και 60% στο Ιράν αυξήθηκε κατά 17,6 κιλά από την προηγούμενη έκθεση σε 182,3 κιλά στις 26 Οκτωβρίου, που είναι επίσης αρκετό για τέσσερα όπλα με βάση αυτό το μέτρο.
Οι επιθεωρήσεις
Η δεύτερη έκθεση ανέφερε ότι το Ιράν συμφώνησε επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε τέσσερις ακόμη «έμπειρους επιθεωρητές» να εργαστούν στο Ιράν, αφού απέκλεισε τους περισσότερους επιθεωρητές του ΔΟΑΕ που είναι ειδικοί στον εμπλουτισμό πέρυσι, σε αυτό που ο ΔΟΑΕ αποκάλεσε "πολύ σοβαρό πλήγμα » στην ικανότητά του να κάνει σωστά τη δουλειά του στο Ιράν.
Αν και ο ανώτερος διπλωμάτης δήλωσε ότι θα μπορούσαν να είναι εμπειρογνώμονες εμπλουτισμού, διπλωμάτες δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσαν να είναι οι ίδιοι εμπειρογνώμονες που αποκλείστηκαν.
Οι εκθέσεις καθυστέρησαν λόγω του ταξιδιού του Grossi στο Ιράν, κατά τη διάρκεια του οποίου ήλπιζε να πείσει τον νέο πρόεδρο του Ιράν Masoud Pezeshkian να τερματίσει την αντιπαράθεση με τον ΔΟΑΕ για μακροχρόνια ζητήματα όπως ανεξήγητα ίχνη ουρανίου σε μη δηλωμένες τοποθεσίες και την επέκταση της εποπτείας του ΙΑΕΑ σε περισσότερες περιοχές.
Το σχέδιο ψηφίσματος που υποστηρίζεται από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και καταδικάζει το Ιράν για την ανεπαρκή συνεργασία του με τον ΔΟΑΕ θα αναθέσει επίσης στον ΔΟΑΕ την έκδοση μιας «ολοκληρωμένης έκθεσης» σχετικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, δήλωσαν διπλωμάτες.
Ο στόχος είναι να πιεστεί το Ιράν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συμφωνήσει νέους περιορισμούς στις πυρηνικές του δραστηριότητες, αφού μια συμφωνία του 2015 με εκτεταμένους περιορισμούς κατέρρευσε. Αν και οι περισσότεροι όροι της έχουν παραβιαστεί, η «ημέρα λήξης» της συμφωνίας που θα τους άρει επισήμως είναι τον Οκτώβριο του επόμενου έτους.
Πρόκειται για την τελευταία τριμηνιαία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία το 2018, γεγονός που προκάλεσε τη διάλυσή της. Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν θα υποστηρίξει τις συνομιλίες με το Ιράν, έχοντας αντίθετα δεσμευτεί να ακολουθήσει και πάλι μια πιο συγκρουσιακή προσέγγιση και να ευθυγραμμίσει την Ουάσινγκτον ακόμη πιο στενά με τον αρχιεχθρό του Ιράν, το Ισραήλ, το οποίο αντιτάχθηκε στη συμφωνία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr