Σύμφωνα με το Associated Press, η κοινή δήλωση εγκρίθηκε από τα μέλη της ομάδας, αλλά δεν υπήρξε πλήρης ομοφωνία. Η Αργεντινή αμφισβήτησε σημεία στα αρχικά προσχέδια και ήταν η μοναδική χώρα που δεν ενέκρινε το πλήρες κείμενο. Από την άλλη πλευρά. Ο Τόμας Τράουμαν, ανεξάρτητος πολιτικός σύμβουλος και πρώην υπουργός της Βραζιλίας ανέφερε ότι η κοινή δήλωση «αν και γενικόλογη, είναι μια θετική έκπληξη για τη Βραζιλία», ενώ τόνισε ότι «υπήρξε μια στιγμή που υπήρχε κίνδυνος να μην εκδοθεί καθόλου δήλωση. Παρά τις επιφυλάξεις, είναι ένα καλό αποτέλεσμα για τον Λούλα (τον βραζιλιάνο πρόεδρο».
Η δήλωση του Τράουμαν σχετίζεται με το γεγονός ότι οι ειδικοί αμφισβητούσαν εάν ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, θα μπορούσε να πείσει τους ηγέτες να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία, σε μια σύνοδο γεμάτη αβεβαιότητα λόγω της επικείμενης διοίκησης του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και της αυξημένης παγκόσμιας έντασης λόγω των πολέμων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.
Η κοινή δήλωση των G20 καλούσε, επίσης, μελλοντικά για παγκόσμιο φόρο στους δισεκατομμυριούχους και για μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την μελλοντική επέκταση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πέρα από τα πέντε υπάρχοντα μόνιμα μέλη του.
Η σύνοδος πραγματοποιείται λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Η δήλωση των G20 αναφέρθηκε στην «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και στην κλιμάκωση στον Λίβανο», τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας και καλύτερη προστασία των αμάχων. «Επιβεβαιώνοντας το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση, επαναλαμβάνουμε τη σταθερή μας δέσμευση στη θεώρηση της λύσης των δύο κρατών, όπου το Ισραήλ και ένα Παλαιστινιακό Κράτος θα ζουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά», ανέφερε η δήλωση χωρίς να αναφέρεται σε κάποιο σχέδιο για το πώς θα γίνει αυτό.
Αυτό μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τους ηγέτες των G20 πριν από την οριστική δήλωση, ο Μπάιντεν εξέφρασε την άποψή του ότι η Χαμάς είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον πόλεμο και κάλεσε τους υπόλοιπους ηγέτες να «ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη Χαμάς» για να αποδεχτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν παραβρέθηκε στη συνάντηση και αντί αυτού έστειλε τον Υπουργό Εξωτερικών του, Σεργκέι Λαβρόφ μιας και ο Πούτιν αποφεύγει τέτοιες συνόδους μετά την έκδοση εντάλματος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να τον συλλάβουν. Η δήλωση της G20 επισήμανε την ανθρώπινη ταλαιπωρία στην Ουκρανία ενώ καλούσε σε ειρήνη, χωρίς να αναφέρει τη Ρωσία και πάλι το «πως θα γίνει αυτό».
Εντωμεταξύ, η δήλωση έρχεται μετά την απόφαση του Μπάιντεν να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη χρήση πιο μακρινών αμερικανικών πυραύλων από την Ουκρανία, επιτρέποντας στη χώρα να πλήξει πιο βαθιά μέσα στη Ρωσία, και τη δήλωση του κατά τη διάρκεια της συνόδου ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν σθεναρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Όλοι γύρω από αυτό το τραπέζι, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει επίσης να το κάνουν».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr