Σύμφωνα με στοιχεία του BBC, από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον περασμένο Ιανουάριο, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 επιθέσεις σε πετρελαιοπηγές, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES),
Οι επιθέσεις αυτές έχουν προστεθεί στην ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή, η οποία ταλανίζεται από έναν πολυετή εμφύλιο πόλεμο και τέσσερα χρόνια ακραίας ξηρασίας, που συνεχώς επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή.
Το πρόβλημα ύδρευσης, που ήδη υπήρχε λόγω της ανεπαρκούς συντήρησης των υποδομών και της ξηρασίας, διογκώθηκε από τον προηγούμενο Οκτώβριο, εξαιτίας της διακοπής της ηλεκτροδότησης του κύριου σταθμού ύδρευσης της περιοχής, στο Αλούκ, ο οποίος έκτοτε παραμένει ανενεργός. Το BBC καταγράφει τις αγωνιώδεις προσπάθειες των κατοίκων της περιοχής να εξασφαλίσουν νερό, την ίδια στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει να πλήττει τις κουρδικές αυτονομιστικές ομάδες, οι οποίες φτάνουν να την κατηγορούν ότι επιδιώκει να καταστρέψει τον κουρδικό λαό. Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περιγράφει την AANES, η οποία δεν αναγνωρίζεται επίσημα από τη διεθνή κοινότητα, ως «κράτος τρομοκρατίας» δίπλα στα τουρκικά σύνορά.
Καθώς ο σταθμός ύδρευσης στο Αλούκ δεν λειτουργεί, ολόκληρη η επαρχία Χασάκε, που αριθμεί πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους, υδροδοτείται από τον αμέσως κοντινότερο σταθμό που βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων. Παρότι γίνονται καθημερινά εκατοντάδες παραδόσεις, με την επιτροπή ύδρευσης να δίνει προτεραιότητα σε σχολεία, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία και όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, το νερό και πάλι δεν επαρκεί για όλους.
Σύμφωνα με το BCC, στην πόλη Χασάκε, οι κάτοικοι παρακαλούν σε απελπισία τους οδηγούς των βυτιοφόρων να τους δώσουν νερό, το οποίο «έχει γίνει πιο πολύτιμο κι απ’ το χρυσό», όπως δηλώνει ένας εκ των εργαζομένων, ενώ ένας από τους επικεφαλής του συμβουλίου ύδρευσης της πόλης συμπληρώνει πως η βορειοανατολική Συρία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική καταστροφή.
Από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024, χτυπήθηκαν σταθμοί μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε τρεις περιοχές της βορειανατολικής Συρίας, καθώς και ο κύριος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της περιοχής. Ο ΟΗΕ φωτογραφίζει ως υπαίτια για τις επιθέσεις που βύθισαν στο σκοτάδι εκατοντάδες ανθρώπους την Τουρκία, με την ίδια να απαντά στο BCC πως πολιτικές ή μη στρατιωτικές υποδομές δεν συμπεριλαμβάνονταν ποτέ στους στόχους της.
Βέβαια, τον Οκτώβριο, ο Υπ. Εξωτερικών της χώρας, Χακάν Φιντάν, είχε δηλώσει πως όλες οι «υποδομές, οι υπερδομές και οι ενεργειακές εγκαταστάσεις» που ανήκουν στο PKK και το YPG - ειδικά στο Ιράκ και τη Συρία - ήταν «νόμιμοι στόχοι» για τον στρατό, τις δυνάμεις ασφαλείας και τις υπηρεσίες πληροφοριών.
Κλιματική αλλαγή: Ένας ακόμη αντίπαλος
Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την ήδη κακή κατάσταση, αφού, όπως αποδεικνύουν τα ευρωπαϊκά κλιματικά δεδομένα, τα τελευταία 70 χρόνια η μέση θερμοκρασία στη λεκάνη του Τίγρη-Ευφράτη έχει αυξηθεί κατά 2C (36F), πράγμα που συμβάλλει στην ακραία ξηρασία, η οποία έχε πλήξει τη βορειοανατολική Συρία και τμήματα του Ιράκ.
Η περιοχή του Αλούκ ταλανίζεται εδώ και χρόνια· από όταν η Τουρκία ανέλαβε, το 2019, τον έλεγχο της περιοχής Ρας Αλ-Αΐν, στην περιφέρεια της οποίας βρίσκεται το Αλούκ, με την αιτιολογία ότι έπρεπε να δημιουργηθεί μία «ασφαλής ζώνη» για την προστασία της χώρας από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Δεν άργησαν μετά από αυτό να ξεκινήσουν οι πρώτες επαναλαμβανόμενες και εκτεταμένες διακοπές της υδροδότησης, για τις οποίες μάλιστα ο ΟΗΕ εξέφρασε, το 2021, έντονες ανησυχίες.
Τον Φεβρουάριο του 2024, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από μια ανεξάρτητη επιτροπή του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι επιθέσεις του προηγούμενου Οκτωβρίου στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, επειδή στέρησαν από τους αμάχους την πρόσβαση στο νερό. Η τουρκική κυβέρνηση, από την μεριά της, δήλωσε πως σέβεται το διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, πως η έκθεση του ΟΗΕ δεν παρείχε «καμία τεκμηριωμένη απόδειξη» για τους «αβάσιμους ισχυρισμούς της» και πως η λειψυδρία οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και τη ανεπαρκή συντήρηση των υποδομών ύδρευσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr