Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Λαγκάρντ τόνισε ότι η ΕΕ κινδυνεύει να αντιμετωπίσει «ένα μέλλον με χαμηλότερα φορολογικά έσοδα και υψηλότερα ποσοστά χρέους», το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα «λιγότερους πόρους για κοινωνικές δαπάνες».
Ένας ενδεχόμενος εμπορικός πόλεμος, που θεωρείται πιο πιθανός από τους αναλυτές μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ για δεύτερη προεδρική θητεία στις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα, θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω την οικονομία της ευρύτερης περιοχής, προειδοποίησε η Λαγκάρντ.
Χωρίς να αναφερθεί άμεσα στον κίνδυνο επιβολής αμερικανικών δασμών κατά των εισαγωγών από την ΕΕ και την Κίνα, τόνισε ότι το «γεωπολιτικό τοπίο» «κατακερματίζεται σε αντίπαλα μπλοκ, όπου η στάση απέναντι στο ελεύθερο εμπόριο τίθεται υπό αμφισβήτηση».
«Πρέπει να προσαρμοστούμε γρήγορα σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον και να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος στην ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία», δήλωσε η Λαγκάρντ.
Σημειώνεται, ότι ακόμη και χωρίς εμπορικό πόλεμο, το χάσμα μεταξύ του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού ΑΕΠ θα διευρυνθεί περαιτέρω μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ανέφερε το ΔΝΤ τον περασμένο μήνα σε έκθεση που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την «έλλειψη επιχειρηματικού δυναμισμού» της ηπείρου.
Η γήρανση του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης και η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας θα μειώσουν τη μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της ηπείρου για τα 10 χρόνια μέχρι το 2029 σε μόλις 1,45%, έναντι 2,29% για τις ΗΠΑ την ίδια περίοδο.
Η ανάπτυξη των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει την ανάπτυξη της Ευρώπης μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ιδίως μετά την πανδημία του Κόβιντ-19. Τον Σεπτέμβριο, μια έκθεση του πρώην προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να επενδύσει περισσότερο σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την υστέρηση της ανταγωνιστικότητας του μπλοκ.
Η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου εμπορικού πολέμου, καθώς είναι «πιο ανοικτή από άλλες», δήλωσε η Λαγκάρντ, επισημαίνοντας το γεγονός ότι το εμπόριο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής οικονομικής παραγωγής της Ευρώπης.
Ταυτόχρονα, η ήπειρος «υπολείπεται σε αναδυόμενες τεχνολογίες που θα οδηγήσουν τη μελλοντική ανάπτυξη», όπως η τεχνητή νοημοσύνη. «Είμαστε εξειδικευμένοι σε τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν κυρίως τον περασμένο αιώνα. Μόνο τέσσερις από τις 50 κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο είναι ευρωπαϊκές», προειδοποίησε.
Η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτό ορίζοντας τον εαυτό της ως «ενιαία, μεγάλη οικονομία με κυρίως κοινά συμφέροντα», η οποία θα πρέπει να συγκεντρώσει τους πόρους της σε τομείς όπως η άμυνα και η πράσινη μετάβαση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι η «μεγάλη, πλούσια οικονομία» της Ευρώπης διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για να «προσαρμοστεί» στις προκλήσεις.
«Δεν μπορούμε πλέον να βλέπουμε τους εαυτούς μας ως μια χαλαρή λέσχη ανεξάρτητων οικονομιών», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι αυτή η άποψη είναι “ξεπερασμένη σε έναν κόσμο που κατακερματίζεται σε γεωπολιτικά μπλοκ με επίκεντρο τις μεγαλύτερες οικονομίες», κατέληξε η Λαγκάρντ.
{https://x.com/ecb/status/1858579952695992703}
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr