Το Κρεμλίνο αναφέρει ακόμα ότι οι δύο άνδρες είχαν μια «λεπτομερή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» για την Ουκρανία και ότι ο Πούτιν εξέθεσε την ίδια θέση που έχει δηλώσει εδώ και μήνες: οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να αφορά τα συμφέροντα ασφαλείας της Μόσχας και να βασίζεται στις «νέες εδαφικές πραγματικότητες» - μια αναφορά στο γεγονός ότι τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν το ένα πέμπτο της χώρας, σύμφωνα με μετάδοση του Reuters.
Ο Πούτιν μίλησε επίσης για «πρωτοφανή υποβάθμιση» των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, για την οποία κατηγόρησε τις μη φιλικές ενέργειες της Γερμανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
«Τονίστηκε ότι η Ρωσία πάντα εκπληρώνει αυστηρά τις συμβατικές και συμβατικές της υποχρεώσεις στον ενεργειακό τομέα και είναι έτοιμη για αμοιβαία επωφελή συνεργασία, εάν η γερμανική πλευρά δείξει ενδιαφέρον γι' αυτό».
Η Γερμανία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο πριν από τον πόλεμο, αλλά οι άμεσες αποστολές έπαυσαν όταν ανατινάχθηκαν οι αγωγοί Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα το 2022.
Υπενθυμίζεται, ότι η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιβάλει διαδοχικές κυρώσεις στη Ρωσία λόγω του πολέμου και έχουν λάβει μέτρα για να απεξαρτηθούν από την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Όσον αφορά την Ουκρανία, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η στάση του Πούτιν ήταν αυτή που είχε δηλώσει τον Ιούνιο, όταν είπε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει εάν το Κίεβο εγκατέλειπε τις φιλοδοξίες του στο ΝΑΤΟ και παρέδιδε το σύνολο τεσσάρων περιοχών που διεκδικεί η Ρωσία. Η Ουκρανία απέρριψε αυτούς τους όρους ως ισοδύναμους με παράδοση.
«Οι πιθανές συμφωνίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της ασφάλειας, να εκκινούν από τις νέες εδαφικές πραγματικότητες και, κυρίως, να εξαλείφουν τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης», δήλωσε το Κρεμλίνο.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός Καγκελάριος ενημέρωση με ανάρτησή στο Χ, ότι ζήτησε εκ νέου από τον Ρώσο πρόεδρο να σταματήσει τον επιθετικό του πόλεμο κατά της Ουκρανίας και να δείξει προθυμία για διαπραγματεύσεις.
Αναλυτικά:
«Μίλησα με τον Πρόεδρο Πούτιν στο τηλέφωνο και τον κάλεσα να τερματίσει τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας και να αποσύρει τα στρατεύματά του. Η Ρωσία πρέπει να δείξει προθυμία να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία - με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης».
{https://x.com/Bundeskanzler/status/1857440825157865965}
Η ουκρανική πλευρά πάντως δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση Σολτς να μιλήσει με τον Πούτιν και η ουκρανική προεδρία επισήμανε πως με τον τρόπο αυτό η Γερμανία βγάζει τη Ρωσία από την απομόνωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr