Να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί μεγάλη αύξηση των εμπορικών φραγμών, ανάμεσά τους και την επιβολή ενιαίου δασμού 10% σε όλες τις εισαγωγές από ξένες χώρες και δασμού 60% στις εισαγωγές από την Κίνα με στόχο την μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι υψηλοί εισαγωγικοί δασμοί για τους οποίους γίνεται λόγος μπορεί να έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Ολι Ρεν. «Ενας νέος εμπορικός πόλεμος είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε σε μία συγκυρία γεωπολιτικής αντιπαλότητας – κυρίως μεταξύ συμμάχων».
Από πλευράς του ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλτσμαν προειδοποίησε ότι αν ο Ντόναλντ Τραμπ εφαρμόσει τις πολιτικές που έχει εξαγγείλει, τα αμερικανικά επιτόκια και ο πληθωρισμός θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, πράγμα που θα σημαίνει πίεση των τιμών προς τα επάνω αλλού. «Εννοεί αυτό που έχει πει και είναι πιθανόν ότι θα το εφαρμόσει ταχύτερα από ό,τι περιμένουμε. Αν ισχύσει αυτό, τι περιμένουν οι αγορές; Οτιτα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα και ότι ο πληθωρισμός θα είναι επίσης υψηλότερος», είπε ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν προσθέτοντας ότι αυτό θα ασκήσει ανοδικές πιέσεις προς το δολάριο και τον πληθωρισμό της ευρωζώνης.
Ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν πρόσθεσε ότι εάν το δολάριο σταθεροποιηθεί και πλησιάσει στην ισοτιμία 1 προς 1 έναντι του ευρώ, αυτό θα έχει μετρήσιμη επίπτωση στο εισαγωγικό κόστος, κυρίως της ενέργειας, καθιστώντας δυσκολότερο για την ΕΚΤ να επιτύχει τον στόχο του 2% στον πληθωρισμό και πιθανώς θα καθυστερήσει την διαδικασία. Οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είχαν αρχίσει να αυξάνονται κατά την διάρκεια της πρώτης προεδρίας Τραμπ και η Ευρώπη δυσκολευόταν να καταλήξει σε κοινή απάντηση, ένα λάθος που δεν πρέπει να κάνει αυτήν την φορά, δήλωσε ο Ολι Ρεν. «Αν είναι να ξεκινήσει εμπορικός πόλεμος, η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι απροετοίμαστη, όπως το 2018». «Η ΕΚΤ οφείλει, στο πλαίσιο της εντολής της, να ενεργήσει ως άγκυρα οικονομικής και νομισματικής σταθερότητας σε αυτό το ταραγμένο τοπίο. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα επωμισθούμε στο ακέραιο την ευθύνη αυτή», προειδοποίησε ο φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης.
Την ίδια βορά οργανώνεται μια ειδική συνεδρίαση του ανώτατου σώματός του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τη λήψη αποφάσεων αργότερα αυτόν τον μήνα, όπου τα μέλη του ίσως κληθούν να αποφασίσουν για τον εκ νέου διορισμό της γενικής διευθύντριας Νγκόζι Οκόντζο-Ιο
Αρμόδιες πηγές , που επικαλούνται τα ΜΜΕ, δήλωσαν ότι μια τέτοια συνεδρίαση φαίνεται να είναι μία λύση που θα επισπεύσει τη διαδικασία διορισμού, που κρατά μήνες, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μπλοκαριστεί από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου οι ομάδες και οι σύμμαχοι έχουν επικρίνει την Οκόντζο-Ιουεάλα και τον ίδιο τον οργανισμό στο παρελθόν.
Σε έγγραφο του ΠΟΕ, μάλιστα, που εστάλη από τον επικεφαλής του Γενικού Συμβουλίου αναφέρεται ότι κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης στις 28-29 Νοεμβρίου, η Οκόντζο-Ιουεάλα, πρώην υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας, θα μπορέσει να παρουσιάσει το όραμά της για τον οργανισμό, που αριθμεί 166 μέλη, και να απαντήσει σε ερωτήσεις απεσταλμένων. Κατά τη δεύτερη ημέρα, «μπορεί τότε να δοθεί η ευκαιρία στα Μέλη να λάβουν απόφαση για τον διορισμό του επόμενου Γενικού Διευθυντή», σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο.
Η Οκόντζο-Ιουεάλα είναι η μοναδική υποψήφια για τη θέση αυτή αλλά κάποιοι έχουν παρατηρήσει ότι η χρονοβόρα διαδικασία του εκ νέου διορισμού της στον ΠΟΕ μπορεί να επιτρέψει στην ομάδα του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εγείρει αντιρρήσεις στην υποψηφιότητά της. Αυτοί που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στον ΠΟΕ εκτιμούν ότι πιθανόν να είναι μια δύσκολη περίοδος για το εμπόριο, με αλληλοκατηγορίες, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε όλους τις εισαγωγές και πρόσθετους δασμούς σε χώρες όπως η Κίνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr