Στην εν λόγω ανάλυση επισημαίνεται ότι η επόμενη κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να υιοθετήσει μια πιο υπολογιστική, βασισμένη στη διαπραγμάτευση, στάση στις διεθνείς σχέσεις ως αποτέλεσμα των διαδικασιών λήψης αποφάσεων με κέντρο τον ηγέτη και την έμφαση που δίνει σε μια ρεαλιστική στρατηγική.
Αναφέρει επίσης ότι σε αυτή τη νέα περίοδο, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ενδέχεται να εισέλθουν σε μια διαδικασία αναθεώρησης και αναδιάρθρωσης των σχέσεων τους με τις ΗΠΑ, και ότι μπορεί να προκύψει έδαφος συνεργασίας, ειδικά μέσω των συμφερόντων της Τουρκίας που επικαλύπτονται από τις αμερικανικές περιφερειακές πολιτικές.
Κατά τη γνώμη των Τούρκων αναλυτών ένα από τα βασικά ερωτήματα που κυριαρχεί είναι το αν η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επιλέξει να διατηρήσει τον ηγετικό ρόλο της ή θα τον μοιραστεί και με άλλες μεγάλες δυνάμεις.
Πάντως, προσθέτουν, η στρατηγική εξωτερικής πολιτικής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος επικεντρώνεται στην «αποτροπή, τις υβριδικές μεθόδους παρέμβασης, την τεχνολογική υπεροχή και την οικονομική δύναμη» και ότι ο λόγος του Τράμπ «Ας κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά» θεωρείται ως επέκταση του παραδοσιακού ρεπουμπλικανικού προσανατολισμού.
Δύναμη, αποτροπή και διαχείριση κρίσεων
Στην ανάλυση, αναφέρεται ότι παρόλο που η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει να περιορίσει την παγκόσμια στρατιωτική και διπλωματική εμπλοκή, που είναι η παραδοσιακή ρεπουμπλικανική στάση, δηλαδή να μειώσει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ που εμπλέκεται σε τρέχουσες κρίσεις, οι ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την παγκόσμια κατασταλτική τους ισχύ.
«Ο κύριος στόχος της Ουάσιγκτον είναι να έχει μια ισχυρή αποτροπή που θα καταστήσει χωρίς νόημα το μέγιστο όφελος που ελπίζουν να αποκομίσουν οι ανταγωνιστές της κάτι που θα τους ωθήσει να αποφύγουν μια τέτοια διαδρομή αφού δεν θα έχουν να επωφεληθούν από κάτι», αναφέρει η ανάλυση.
«Κίνδυνοι και ευκαιρίες στη νέα εποχή των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ»
Η ανάλυση υπογραμμίζει ότι η δεύτερη προεδρική θητεία του Τραμπ έχει ευκαιρίες και προκλήσεις.
Καταρχάς, η υπέρβαση των περιορισμών στην αμυντική βιομηχανία και το πρόγραμμα των F-35 αναδεικνύεται ως κρίσιμο ζήτημα όσον αφορά τη δημιουργία θετικής ατζέντας στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.
Η ανάλυση επεσήμανε ότι η τάση της κυβέρνησης Τραμπ να μειώσει τα υπερπόντια στρατιωτικά μέσα και τη δυνατότητα επαναξιολόγησης της υποστήριξης που παρέχεται στην «τρομοκρατική» (sic) οργάνωση PYD/YPG θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική βάση για τη συνεργασία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
«Ωστόσο, η πρόοδος σε τέτοια ζητήματα θα σχετίζεται στενά με τη σύνθεση της ομάδας διαχείρισης του Τραμπ και τις προτεραιότητες στις περιφερειακές πολιτικές των ΗΠΑ».
Σε περιφερειακό επίπεδο, η ανάλυση ανέφερε ότι η αυστηροποίηση της πολιτικής του Τραμπ προς το Ιράν και η υποστήριξη των διαδικασιών εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα περιφερειακά συμφέροντα της Τουρκίας τόσο θετικά όσο και αρνητικά.
Ο κίνδυνος σκληρών πολιτικών έναντι του Ιράν θα πυροδοτήσει μια περιφερειακή σύγκρουση που θα αφορά άμεσα τις πολιτικές ασφάλειας της Τουρκίας.
Ομοίως, η αυξανόμενη επιρροή του Ισραήλ στην περιοχή, που έχει κερδίσει την άνευ όρων υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ, μπορεί να μεταβάλει την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο εναντίον της Τουρκίας. Αυτές οι εξελίξεις θα ενισχύσουν την ανάγκη της Τουρκίας να εμβαθύνει περαιτέρω την περιφερειακή της συνεργασία και να εξισορροπήσει τις πολιτικές της.
Η ανάλυση αναφέρει ότι η εμβάθυνση των διαδικασιών διαλόγου, ιδίως με την Αίγυπτο και την Ελλάδα, και η συνέχιση των πρωτοβουλιών που δίνουν προτεραιότητα στην περιφερειακή σταθερότητα θα συμβάλουν στις προσπάθειες της Τουρκίας να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τονίζοντας ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σταθερότητα και οικονομικές ευκαιρίες για την Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα. Ο ρόλος των τουρκικών εταιρειών στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι μια ευκαιρία που θα μπορούσε να ενισχύσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.
Η ανάλυση σημειώνει επίσης ότι οι πολιτικές του Τραμπ έναντι της Κίνας θα διαμορφωθούν από εργαλεία, όπως δασμούς και κυρώσεις, προκειμένου να υποστηριχθεί η οικονομική υπεροχή των ΗΠΑ και ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες στην εφοδιαστική αλυσίδα και στα ενεργειακά έργα για την Τουρκία.
* Η Εθνική Ακαδημία Πληροφοριών της Τουρκίας ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2024 με την μορφή Πανεπιστημιακού Τμήματος και έχει ως αποστολή της τη διεξαγωγή έρευνας και την παραγωγή έργων στους τομείς των πληροφοριών και της ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τις στρατηγικές προτεραιότητες και στόχους της Τουρκίας.
Γιώργος Σκορδίλης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr