Αφορμή για αυτή την συζήτηση ήταν το Dragon O, το οποίο είναι μία από τις πιο προηγμένες και ευέλικτες ογκομετρικές οθόνες LED στον κόσμο, η οποία δημιουργήθηκε από τον Danilo Grande και την ομάδα του. Η ογκομετρική τεχνολογία επιτρέπει την εμφάνιση 3D εικόνων σε φυσικό χώρο, δίνοντας την αίσθηση ότι τα αντικείμενα αιωρούνται και είναι ορατά από διαφορετικές γωνίες, κάτι που προσφέρει μία πιο καθηλωτική εμπειρία σε σχέση με τις παραδοσιακές 2D οθόνες.
Το Dragon O φαίνεται να είναι μία εξαιρετικά εξελιγμένη και ευέλικτη εκδοχή αυτής της τεχνολογίας, η οποία προσφέρει αμέτρητες δημιουργικές δυνατότητες για καλλιτέχνες, σχεδιαστές και τεχνολόγους. Το σχήμα της, που χαρακτηρίζεται από απεριόριστες δυνατότητες, προορίζεται να διαμορφώσει το μέλλον της τέχνης και της τεχνολογίας, δίνοντας νέες προοπτικές σε τομείς όπως η ψυχαγωγία, τα παιχνίδια, η διαφήμιση, η εκπαίδευση και η εικονική πραγματικότητα.
Έτσι λοιπόν, απαντώντας σε ερώτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη ο πρωθυπουργός είπε ότι οφείλουμε να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε ένα άλμα παραγωγικότητας ενσωματώνοντάς την σε πολλούς τομείς της πολιτικής.
«Αυτό το οποίο έκανε η Ελλάδα ήταν ένα άλμα το οποίο κάναμε. Από ουραγοί γίναμε πρωταγωνιστές στον τομέα του τρόπου με τον οποίο το κράτος επικοινωνεί με τους πολίτες. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και στην Τεχνητή Νοημοσύνη; Αυτό το οποίο κάνουμε, ας πούμε πιλοτικά για τον νομικό έλεγχο των συμβολαίων του κτηματολογίου είναι πολύ εντυπωσιακό. Είναι μία πολύ καλή απόδειξη ότι πράγματι η τεχνητή νοημοσύνη δεν έρχεται κατ' ανάγκη να υποκαταστήσει δουλειές, αλλά να βοηθήσει στην παραγωγικότητα των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων. Άλλο να κάνεις 10 λεπτά με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, να εξετάσεις ένα συμβόλαιο και άλλο να κάνεις 2 ώρες», ανέφερε.
Σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνουμε για να προσελκύσουμε επενδύσεις ο πρωθυπουργός είπε: «Καταρχάς έχουμε καλύψει μία σημαντική απόσταση από το χαμένο έδαφος της κρίσης. Δεν ήμασταν ποτέ πρωταθλητές στις επενδύσεις, ούτε πριν την κρίση. Η κρίση ήταν σε μεγάλο βαθμό προϊόν υπερβολικής έμφαση στην κατανάλωση, η οποία χρηματοδοτήθηκε με δανεικά. Τώρα καλούμαστε όμως ουσιαστικά να κάνουμε ένα επενδυτικό άλμα, το οποίο σε ένα βαθμό ήδη δρομολογείται, αλλά είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα».
Παπαστεργίου: Έως 15/11 στον αέρα η πλατφόρμα με το «Gigabit-voucher»
«Ξεκινάμε και μπαίνουμε πολύ δυναμικά στην επέκταση των ευρυζωνικών συνδέσεων, το Gigabit voucher ως διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, μέχρι την Παρασκευή η πλατφόρμα θα είναι στον αέρα, θα δώσουμε 400 χιλιάδες νέες συνδέσεις πάνω από 300 mbps και αυτό έρχεται να ‘κουμπώσει' με το Smart Readiness για 120 χιλιάδες κτίρια προκειμένου να φτιάξουμε την υποδομή εσωτερικά, περίπου 200 εκατ. ευρώ ‘πέφτουν' σήμερα στην αγορά για να μπορέσουμε να ξεκολλήσουμε από την θέση που έχουμε στις σταθερές επικοινωνίες», δήλωσε ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης.
«Είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, έχουμε ακριβώς αυτά που χρειαζόμαστε για να είμαστε ανταγωνιστικοί στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, τα δεδομένα υπάρχουν ή ψηφιοποιούνται, την ώρα αυτή σαρώνουμε και ψηφιοποιούμε 1,8 δισ. έγγραφα του Δημοσίου, υποδομές δημιουργούνται, ο διαγωνισμός του ΔΑΙΔΑΛΟΥ πάει πολύ καλά και θα προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, το ταλέντο υπάρχει, πρέπει να το φέρουμε πίσω και σιγά σιγά γυρνάει. Είμαι αισιόδοξος ότι το τρένο της τεχνητής νοημοσύνης για την Ελλάδα και την Ευρώπη ελπίζω δεν είναι χαμένο».
Η ατζέντα της εκδήλωσης
Η συζήτηση ξεκίνησε με τον Βασίλη Καζά, Διευθύνων Σύμβουλος, της Grant Thornton ο οποιος δήλωσε: «Στο 2ο εξάμηνο του 2025, οι robot advisors θα εισαχθούν στους τομείς χρηματοοικονομικής ανάπτυξης, ενισχύοντας τις επιχειρήσεις μέσω της τεχνολογίας. Στόχος είναι κάθε επιχείρηση να γίνει κοινωνός της εξέλιξης, ενώ ο βιομηχανικός τομέας και η ακαδημαϊκή κοινότητα έρχονται πιο κοντά για συνεργασία. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στη γνώση και στη συνεχή εξέλιξη».
Τον λόγο πήρε ο Γεώργιος Δουκίδης - Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών λέγοντας ότι: «Έρευνα σε 7.000 ελληνικές επιχειρήσεις έδειξε ότι, παρότι η πλειοψηφία χρησιμοποιεί πληροφοριακά συστήματα, ελάχιστες εταιρείες έχουν ψηφιοποιηθεί επαρκώς. Περισσότερες από 8 στις 10 χρησιμοποιούν ψηφιακά κανάλια για προώθηση, αλλά μόνο 4 στις 10 για συναλλαγές, και μόλις το 7% αποκομίζει ουσιαστικά επιχειρηματικά οφέλη από την τεχνολογία. Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί πρόκληση για 8 στις 10 επιχειρήσεις, με μόνο 2 στις 3 να εκπαιδεύουν το προσωπικό τους. Ταυτόχρονα, μόνο το 4% πληροί τις προϋποθέσεις για βέλτιστη χρήση της τεχνολογίας, και ο ελλιπής προϋπολογισμός για επενδύσεις στην πληροφορική παραμένει εμπόδιο».
Στην συνέχεια η συζήτηση συνεχίστηκε για το ελληνικό επιχειρείν και την τεχνητή νοημοσύνη όπου ο Μιχάλης Μπλέτσας - Ερευνητής, Διευθυντής Υπολογιστικών Συστημάτων, MIT Media Lab & Διοικητής στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας δήλωσε: «Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν είναι ακόμα εξοικειωμένες με την τεχνητή νοημοσύνη και βρίσκονται κυρίως στο στάδιο του πειραματισμού, ενώ παγκοσμίως οι επιχειρήσεις την αξιοποιούν περισσότερο. Παρόλο που η ΑΙ χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια, όπως στις τραπεζικές συναλλαγές ή στη μετατροπή φωνής σε κείμενο στα κινητά, οι χρήστες φαίνεται να προηγούνται στην υιοθέτηση της τεχνολογίας σε σχέση με τις επιχειρήσεις. Πλέον, υπάρχουν περισσότερες εφαρμογές, και η διαχείριση της γνώσης αλλάζει, καθώς η γνώση συνδυάζεται με μηχανές αναζήτησης, αλλά όλα αυτά βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο. Το κόστος παραμένει μεγάλο· για παράδειγμα, μια ερώτηση στο ChatGPT κοστίζει 100 φορές περισσότερο από μια ερώτηση στο Google, που συχνά δίνει και πιο άμεσες απαντήσεις. Για το μέλλον, πρέπει να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να συνεργαστούμε αποτελεσματικά με την τεχνητή νοημοσύνη και να αρχίσουμε να μιλάμε για εκτεταμένη υιοθέτηση της ΑΙ».
Στην τοποθέτηση του κ. Μπλέτσα «πάτησε» η Στέλλα Αγγελοπούλου - Partner, Head of Technology, Grant Thornton η οποία δήλωσε πως για να επιτευχθεί η σύνδεση τεχνητής νοημοσύνης και ελληνικου επιχειρείν, απαιτείται η ανάλυση ρίσκου, πρόβλεψη αγορών και η χρήση ρομποτικών συμβούλων (rob advisors). «Στον τομέα της εκπαίδευσης, η εξατομικευμένη μάθηση βάσει των αναγκών κάθε ατόμου θα γίνει απαραίτητη, καθώς τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούμε δεξιότητες που μας επιτρέπουν να βρίσκουμε λύσεις σε κάθε ανάγκη. Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι ένα ταξίδι, όχι ένας προορισμός· πρέπει να γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να φτάσουμε. Όταν οι στόχοι είναι σαφώς προσδιορισμένοι, η επιτυχία είναι εφικτή», συμπλήρωσε.
Ελευθερία Βασιλάκη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr