Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα με παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων και κατέληξαν σε συμφωνία για την παρακολούθηση της παραγωγής βουτύρου σε μια προσπάθεια να χαλαρώσουν οι τιμές που έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 25% φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ρωσίας.
Το ότι το βούτυρο γίνεται όλο και πιο απρόσιτο δείχνει πώς η ρήξη της Ρωσίας με τη Δύση συνεχίζει να επηρεάζει την οικονομία της χώρας και την επισιτιστική ασφάλεια. Διότι, μπορεί η χώρα να είναι η ίδια βασική παγκόσμια παραγωγός γεωργικών προϊόντων, ωστόσο παραμένει εξαρτημένη από τις εισαγωγές για ορισμένα κρίσιμα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των κοτόπουλων, ορισμένων σπόρων και διαφόρων φρούτων.
Όσον αφορά το βούτυρο, το ένα τέταρτο της κατανάλωσης στη Ρωσία προέρχεται από το εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, πολλές παραδοσιακές εφοδιασμού με βούτυρο, όπως η Νέα Ζηλανδία και η Λατινική Αμερική, ανέστειλαν το εμπόριο προς τη Ρωσία για λόγους που ποικίλλουν από κυρώσεις έως δυσκολίες σε πληρωμές και εφοδιασμό.
Αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία άρχισε να αγοράζει βούτυρο από την Τουρκία, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Tass. Η αναμόρφωση των αλυσίδων εφοδιασμού συνέπεσε με την αύξηση της παραγωγής τυριού και παγωτού όπου οι παραγωγοί χρησιμοποιούν την ίδια κρέμα για την παρασκευή αυτών των προϊόντων, γεγονός που βοήθησε στην αύξηση της τιμής του βουτύρου.
Οι Ρώσοι έχουν δει τις τιμές να αυξάνονται σε ολόκληρη την οικονομία. Η ετήσια αύξηση των τιμών ανέρχεται σε περίπου 8,6%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν αυξανόμενες τιμές και για άλλα βασικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ειδών κρέατος και πατάτας με το κόστος της τελευταίας να έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 55% φέτος λόγω της μικρότερης συγκομιδής και των λιγότερων εισαγωγών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr