Ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με κορυφαίους αξιωματούχους αργά την Τρίτη για να συζητήσουν μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός που στηρίζεται από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.
Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος στέλνει δύο από τους υψηλότερους απεσταλμένους του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, τον Μπρετ ΜακΓκουρκ και τον Άμος Χόχσταϊν, στο Ισραήλ την Πέμπτη, δήλωσε άλλος Ισραηλινός αξιωματούχος.
Οι ειδικοί απεσταλμένοι του προέδρου Μπάιντεν, Μπρετ ΜακΓκούργκ και Άμος Χοχστάιν θα έχουν σήμερα Τετάρτη (30/10) συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στον Λίβανο.
Το σχέδιο, εάν συμφωνηθεί, θα οδηγήσει σε αναστολή των εχθροπραξιών για 60 ημέρες, ενώ οι μεσολαβητές συνάπτουν μια διαρκή ειρηνευτική συμφωνία για να απομακρύνουν τη Χεζμπολάχ από τη συνοριακή περιοχή και να ενισχύσουν τον αριθμό των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών εκεί, ανέφερε το ισραηλινό Channel 12. Ωστόσο, πολλά εμπόδια πρέπει να ξεπεραστούν, όπως έχουν καταδείξει μυριάδες αποτυχημένες προσπάθειες για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.
«Ο πόλεμος στο βορρά θα έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπέζαλελ Σμότριτς, αναφερόμενος στο μέτωπο του Λιβάνου, προσθέτοντας εμφατικά ότι το 2025 «δεν θα είναι έτος πολέμου, θα είναι έτος εξόδου από τον πόλεμο».
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, μιλώντας την Τρίτη, σημείωσε ότι η ιεραρχία της Χεζμπολάχ έχει πλέον καταστραφεί, και εκτίμησε ότι η πυραυλική της ικανότητα είναι στο 20% αυτής που ήταν πριν από τη σύγκρουση.
Εξάλλου, οι IDF τόνισαν την Τρίτη ότι οι στρατιωτικοί στόχοι στον Λίβανο έχουν σχεδόν επιτευχθεί, και ότι η κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει πλέον διπλωματικές πρωτοβουλίες. Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στo ενημερωτικό σάιτ Ynet ότι υπάρχει πρόοδος σε μια συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων στον Λίβανο.
Πώς το Ισραήλ «δελεάζει» την πρόταση
Κατά τη διάρκεια συναντήσεων την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Ντόχα, ο διευθυντής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα διαβουλεύτηκε με τον επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι σχετικά με τη διευκόλυνση μιας συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth.
Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Μπαρνέα πρότεινε την απελευθέρωση μεταξύ 11 και 14 Ισραηλινών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπόλοιπων γυναικών και ηλικιωμένων, με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες.
To δημοσίευμα ανέφερε ότι η πρόταση θα παρουσιαστεί σύντομα στους ηγέτες της για να αξιολογήσουν εάν η ομάδα είναι πρόθυμη να επιστρέψει στις συνομιλίες για μια «μικρή συμφωνία».
Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από τους μεσολαβητές ή το Ισραήλ σχετικά με την πρόταση. Η ισραηλινή εφημερίδα Hayom ανέφερε πάντως ότι αξιωματούχοι του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού συναίνεσαν στην πρόταση, λέγοντας ότι «κάθε πρόταση που δεν περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου μπορεί να συζητηθεί».
Το Channel 12 του Ισραήλ ανέφερε ότι το Ισραήλ εξετάζει αυτήν την πρόταση, ενώ οι μεσολαβητές θα εξετάσουν την απάντηση της Χαμάς.
Αν και η Χαμάς δεν αντέδρασε αμέσως στις ισραηλινές αναφορές, ο ηγέτης της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι «η Χαμάς ανταποκρίθηκε στο αίτημα των μεσολαβητών να διερευνήσει νέες προτάσεις για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων», έχοντας προηγουμένως επιμείνει σχετικά με την εφαρμογή συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις.
Είπε ότι η οργάνωση έχει πραγματοποιήσει «ορισμένες συναντήσεις για αυτό το θέμα», σημειώνοντας ότι «θα πραγματοποιηθούν και άλλες συναντήσεις στο ίδιο πλαίσιο», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Αμπού Ζούχρι επανέλαβε ότι η Χαμάς είναι ανοιχτή «σε οποιαδήποτε συμφωνία ή ιδέα που θα δώσει τέλος στα δεινά του λαού μας στη Γάζα, θα επιφέρει πλήρη κατάπαυση του πυρός, θα εξασφαλίσει την απόσυρση της κατοχής από ολόκληρη την επικράτεια, θα άρει τον αποκλεισμό, θα προσφέρει ανακούφιση, υποστήριξη και καταφύγιο για τους ανθρώπους μας, υποστηρίξτε την ανοικοδόμηση και εξασφαλίστε μια σοβαρή συμφωνία για τους κρατούμενους».
Το Ισραήλ εκτιμά ότι περίπου 101 αιχμάλωτοι εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, ορισμένοι από τους οποίους πιστεύεται ότι έχουν ήδη σκοτωθεί από αδιάκριτες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε όλο τον πυκνοκατοικημένο θύλακα.
Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης με επικεφαλής τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να καταλήξουν σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ από το Ισραήλ στις 18 Οκτωβρίου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες.
Η Χαμάς, ωστόσο, λέει ότι η αιματηρή σύγκρουση θα τερματιστεί όταν το Ισραήλ τερματίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στον θύλακα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας της Γάζας περισσότεροι από 43.060 ανθρώπους από τον περασμένο Οκτώβριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr