Οι υπερπλούσιοι οδηγούν σε κατάρρευση των κλιματικών στόχων
Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης που δραστηριοποιείται στον τομέα της καταπολέμησης της φτώχειας, την οποία μεταδίδει ο Gurdian, τα πολυτελή σκάφη αναψυχής, τα ιδιωτικά τζετ και οι επενδύσεις σε ρυπογόνες βιομηχανίες και η κατανάλωση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου δυσκολεύουν την συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς.
Αν όλοι στη Γη εξέπεμπαν αέρια που θερμαίνουν τον πλανήτη με τον ίδιο ρυθμό όπως ο μέσος δισεκατομμυριούχος, ο εναπομείνας προϋπολογισμός άνθρακα για να παραμείνει εντός 1,5C θα είχε εξαντληθεί σε λιγότερο από δύο ημέρες, αναφέρει η ανάλυση της Oxfam, αντί για τις τρέχουσες εκτιμήσεις των τεσσάρων ετών, αν οι εκπομπές άνθρακα παραμείνουν ως έχουν σήμερα.
Πριν από τον προϋπολογισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα Cop29 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, η οργάνωση Oxfam εξετάζει την ανισότητα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και καλεί τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν τους υπερπλούσιους προκειμένου να περιορίσουν την υπερβολική κατανάλωση και να δημιουργήσουν έσοδα για τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια, καθώς και να αποζημιώσουν όσους πλήττονται περισσότερο από την παγκόσμια θέρμανση.
Ο αντίκτυπος των ιδιωτικών τζετ στο κλίμα
Η έρευνα της Oxfam διαπίστωσε ότι πενήντα από τους πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους του κόσμου παράγουν κατά μέσο όρο περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε λιγότερο από τρεις ώρες από ό,τι ο μέσος Βρετανός σε ολόκληρη τη ζωή του. Κατά μέσο όρο, πραγματοποιούν 184 πτήσεις με ιδιωτικό τζετ σε ένα μόνο έτος, περνώντας 425 ώρες στον αέρα. Αυτό παράγει τόσο άνθρακα όσο ο μέσος άνθρωπος στον κόσμο σε 300 χρόνια. Τα πολυτελή γιοτ τους εκπέμπουν τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο θα εκπέμπει ο μέσος άνθρωπος σε 860 χρόνια.
Για παράδειγμα, τα δύο ιδιωτικά αεροσκάφη του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, πέρασαν σχεδόν 25 ημέρες στον αέρα σε μια περίοδο 12 μηνών και απελευθέρωσαν τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο εκπέμπει ένας εργαζόμενος της Amazon στις ΗΠΑ σε 207 χρόνια.
Οι ερευνητές της Oxfam ανέπτυξαν μια μεθοδολογία για τον υπολογισμό των εκπομπών από τα σκάφη αναψυχής που περιλάμβανε δεδομένα σχετικά με το μέγεθος του σκάφους, τις προδιαγραφές του κινητήρα, τον τύπο καυσίμου, τις ώρες στη θάλασσα, ακόμη και τις γεννήτριες για τα τζακούζι και τον κλιματισμό για τα υπόστεγα ελικοπτέρων.
«Ένα από τα βασικά ευρήματα για εμάς είναι ότι τα superyachts είναι μακράν το πιο ρυπογόνο παιχνίδι που μπορεί να έχει ένας δισεκατομμυριούχος, εκτός ίσως από ένα πυραυλάκατο», δήλωσε ο Alex Maitland, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.
Πολύ πιο καταστροφικές είναι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις επενδύσεις των υπερπλουσίων, οι οποίες είναι 340 φορές υψηλότερες από τις εκπομπές CO2 από τα γιοτ και τα τζετ τους.
Η τύχη της πορείας του κλίματος στα χέρια των δισεκατομμυριούχων
Κατά μέσο όρο, τα χαρτοφυλάκια των 50 δισεκατομμυριούχων που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν σχεδόν διπλάσια ρυπογόνα από μια επένδυση στον κύριο δείκτη μετοχών των ΗΠΑ. Σχεδόν το 40% των μετοχών τους ήταν σε βιομηχανίες με έντονες εκπομπές ρύπων, όπως το πετρέλαιο, τα ορυχεία, η ναυτιλία και το τσιμέντο. Πολλές από αυτές τις εταιρείες προσλαμβάνουν επίσης λομπίστες και επαγγελματίες του μάρκετινγκ για να καθυστερήσουν ή να διαταράξουν τη δράση για το κλίμα.
Η Oxfam από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι επενδύσεις είναι επίσης ο τομέας που έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες για θετική αλλαγή, επειδή, σε αντίθεση με τους περισσότερους φτωχούς και μεσαίου εισοδήματος ανθρώπους, οι δισεκατομμυριούχοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν πώς θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους. Αν άλλαζαν τις μετοχές τους σε κεφάλαια χαμηλής έντασης άνθρακα, οι εκπομπές των επενδύσεών τους θα ήταν 13 φορές χαμηλότερες.
Ανισότητες και χαμένες ζωές
Η έκθεση συμπεριλαμβάνει επίσης εκτιμήσεις για τις θανατηφόρες συνέπειες της ανισότητας των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα: τον επόμενο αιώνα η οργάνωση προβλέπει ότι, 1,5 εκατομμύριο επιπλέον θάνατοι θα προκληθούν από τις καταναλωτικές εκπομπές του πλουσιότερου 1% .
Σύμφωνα με την έκθεση, οι εκπομπές της κατανάλωσης αυτής της ανώτερης οικονομικά ελίτ, προκάλεσαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες μείωση της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής κατά 2,9 εκατ. δολάρια και απώλειες καλλιεργειών που αντιστοιχούν στις θερμιδικές ανάγκες 14,5 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως.
Η Chiara Liguori, ανώτερος σύμβουλος πολιτικής της Oxfam για την κλιματική δικαιοσύνη, δήλωσε: «Η πολιτική της Oxfam για την κλιματική δικαιοσύνη είναι πολύ σημαντική: «Τα στοιχεία είναι σαφή: οι ακραίες εκπομπές των πλουσιότερων, από τον πολυτελή τρόπο ζωής τους και ακόμη περισσότερο από τις ρυπογόνες επενδύσεις τους, τροφοδοτούν την ανισότητα, την πείνα και απειλούν ζωές.
«Δεν είναι απλώς άδικο ότι η αλόγιστη ρύπανσή τους τροφοδοτεί την ίδια την κρίση που απειλεί το συλλογικό μας μέλλον - είναι θανατηφόρα».
Ο πλούσιος Βορράς «ρυπαίνει» τις προοπτικές του παγκόσμιου Νότου
Σε περσινή του έρευνα ο Guardian είχε αποκαλύψει, ότι το πλουσιότερο 1% - που τείνει να ζει κλιματικά μονωμένες, κλιματιζόμενες ζωές, κυρίως στον παγκόσμιο Βορρά - παράγει τόση ρύπανση από άνθρακα όση και τα 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι που αποτελούν τα φτωχότερα και πιο ευάλωτα δύο τρίτα του ανθρώπινου πληθυσμού, οι οποίοι ζουν κυρίως σε φτωχότερες χώρες του παγκόσμιου νότου.
Η τελευταία έκθεση τονίζει την ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης του κλίματος και της ανισότητας παράλληλα με την επιβολή φόρων άνθρακα στις βιομηχανίες με υψηλές εκπομπές ρύπων, υψηλότερους φόρους εισοδήματος στους υπερπλούσιους και περιορισμούς στη χρήση ιδιωτικών τζετ και πολυτελών σκαφών αναψυχής.
Ο Liguori δήλωσε: «Ο κ: «Αυτή η έκθεση δείχνει ότι οι δικαιότεροι φόροι στον ακραίο πλούτο είναι ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα και την καταπολέμηση της ανισότητας - ξεκινώντας από τα ιδιωτικά τζετ και τα υπερπολυτελή σκάφη.
«Είναι σαφές ότι αυτά τα πολυτελή παιχνίδια δεν είναι απλώς σύμβολα υπερβολής, αλλά αποτελούν άμεση απειλή για τους ανθρώπους και τον πλανήτη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr