Η αυτοκρατορία του Ίλον Μασκ οφείλεται σε χρήματα φορολογουμένων
Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ ο Μασκ οφείλει ένα μεγάλο μέρος της προσωπικής του περιουσίας στους φόρους που πληρώνουν οι μέσοι Αμερικανοί. Απλώς... τυχαίνει να είναι, σύμφωνα με μία ανάλυση του Politico, «ο μεγαλύτερος δικαιούχος των κυβερνητικών συμβάσεων των ΗΠΑ».
Δύο από τις εμπορικές επιχειρήσεις του Μασκ, η Tesla και η SpaceX, έχουν λάβει δισεκατομμύρια σε υποστήριξη από τους Αμερικανούς φορολογούμενους. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, επισημαίνει το Politico, έχει ουσιαστικά «αναθέσει το διαστημικό της πρόγραμμα» στη SpaceX και η Tesla, μια ασταθής εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων όταν την αγόρασε ο Μασκ, «απογειώθηκε μόνο αφού έλαβε 465 εκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις από την κυβέρνηση Ομπάμα το 2010».
Όλα τα χρήματα φορολογουμένων που έχει εισπράξει ο Μασκ από το υπουργείο Άμυνας, τη NASA και την αμερικανική κοινότητα πληροφοριών -σε συνδυασμό με τις «γενναιόδωρες κυβερνητικές επιδοτήσεις και φορολογικές πιστώσεις προς τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων» που έχουν δώσει τόση ώθηση στην Tesla του Μασκ- έχουν δημιουργήσει εκνευρισμό στον ανώτερο συνεργάτη του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ Μαξ Μπουτ.
Φορολογούμενοι όπως ο ίδιος, σημειώνει ο Μπουτ, επιδοτούν τη «μάνικα ψευδών στοιχείων» που εμφανίζονται στο Χ, το οποίο αγόρασε ο Mασκ για 44 δισεκατομμύρια δολάρια προ διετίας. Οι φόροι των μέσων φορολογουμένων στις ΗΠΑ έχουν ουσιαστικά υπερμεγεθύνει το μοναδικό πλουσιότερο άτομο του κόσμου μας.
Αναδρομή στο παρελθόν
Στα μέσα του 20ού αιώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση για την αναδιανομή του πλούτου. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1940 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1960, τα εισοδήματα των πλουσιότερων Αμερικανών αντιμετώπιζαν μια προοδευτική φορολογία που σήμερα φαντάζει αδιανόητη.
Το 1942, ο τότε πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ πρότεινε φορολογικό συντελεστή 100% για τα εισοδήματα άνω των 25.000 δολαρίων, που αντιστοιχούν σε περίπου 484.000 δολάρια σήμερα. Το Κογκρέσο διαφώνησε με την πρόταση, ωστόσο αποδέχτηκε έναν συντελεστή στο 94%.Στη δεκαετία του 1950, υπό τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ο ομοσπονδιακός φορολογικός συντελεστής για το εισόδημα του ανώτατου κλιμακίου δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 91%.
Η σημερινή πραγματικότητα
Σήμερα ο ανώτατος συντελεστής ομοσπονδιακού φόρου εισοδήματος ανέρχεται επίσημα στο 37% για εισοδήματα άνω των 693.751 δολαρίων. Ωστόσο υπάρχουν διάφοροι τρόποι ώστε να ξεφεύγουν οι πιο ευκατάστατοι από τον συγκεκριμένο συντελεστή.
Το 2021, μια κοινή έκθεση του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού της κυβέρνησης Μπάιντεν και του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων υπολόγισε ότι οι 400 πλουσιότερες οικογένειες δισεκατομμυριούχων της Αμερικής, μεταξύ 2010 και 2018, «κατέβαλαν κατά μέσο όρο μόλις το 8,2% του εισοδήματός τους».
Παράλληλα, τον περασμένο Μάρτιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρότεινε έναν ελάχιστο φόρο 25% στο συνολικό εισόδημα - συμπεριλαμβανομένων των μη πραγματοποιηθέντων κεφαλαιακών κερδών - του πιο ευκατάστατου 0,01% των ΗΠΑ, των νοικοκυριών που αξίζουν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια.
Εγχειρήματα της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών
Περίπου την ίδια εποχή, προοδευτικοί νομοθέτες - με επικεφαλής τη γερουσιαστή των ΗΠΑ Ελίζαμπεθ Γουόρεν από τη Μασαχουσέτη και τους αντιπροσώπους Pramila Jayapal από την Πολιτεία της Ουάσινγκτον και Brendan Boyle από την Πενσυλβάνια - παρουσίασαν τον νόμο Ultra-Millionaire Tax Act, μια νομοθεσία που θα επέβαλε φόρο πλούτου στα 100.000 πλουσιότερα νοικοκυριά της Αμερικής, το πλουσιότερο 0,05%.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη αυτή νομοθεσία, τα πλούσια νοικοκυριά με αξία έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια θα αντιμετώπιζαν ετήσιο φόρο 2% επί του πλούτου τους άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα πλουσιότερα νοικοκυριά θα αντιμετώπιζαν έναν πρόσθετο φόρο 1% για τον πλούτο πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Ένας από τους συνυποστηρικτές αυτής της νομοθεσίας στη Γερουσία, ο Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ζήτησε να επιβληθεί φόρος 100% στον πλούτο άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
«Νομίζω ότι οι άνθρωποι μπορούν να τα καταφέρουν με 999 εκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Σάντερς στον δημοσιογράφο Κρις Γουάλας πέρυσι.
Τέλος, ο Σάντερς και ένας από τους πιο διάσημους ευκατάστατους Αμερικανούς, ο Μπιλ Γκέιτς, είχαν πράγματι μια φιλική συζήτηση στο podcast για το αν οι φορολογικοί συντελεστές μας θα πρέπει να επιτρέπουν την ύπαρξη περιουσιών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πρόταση του Σάντερς, σημείωσε ο Γκέιτς, θα φορολογήσει πάνω από το 99% της προσωπικής του περιουσίας. Ο Γκέιτς θα ήταν πρόθυμος να αφήσει την εφορία να πάρει το 62%, δηλαδή περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πρόταση του Γκέιτς θα ήταν μία καλή αρχή για μία πιο δίκαιη κοινωνία καταλήγει το Counterpunch.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr