Όπως μεταδίδει το Reuters, η συνάντηση των G7 σηματοδοτεί την πρώτη υπουργική συνάντηση της ομάδας που είναι αφιερωμένη στην άμυνα και πραγματοποιείται λίγες ημέρες αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, ο θάνατος του οποίου, σύμφωνα με ορισμένους δυτικούς ηγέτες, αύξησε τις πιθανότητες τερματισμού της σύγκρουσης στη Γάζα.
Η Ιταλία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7 για το 2024, καθώς η Δύση αντιμετωπίζει επίσης τη ρωσική προέλαση στην Ουκρανία και τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν, καθώς και τις αυξημένες εντάσεις κατά μήκος των συνόρων της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.
Εκτός από την Ιταλία, η G7 περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιαπωνία, ενώ εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συμμετέχουν επίσης στη συγκέντρωση στη νότια ιταλική πόλη.
Ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χοσέπ Μπορέλ απηύθυνε νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς, υπογραμμίζοντας ότι ο θάνατος του Σινουάρ θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για την παύση των εχθροπραξιών.
Ο Μπορέλ ζήτησε επίσης να υπάρξει σεβασμός προς τους ειρηνευτές του ΟΗΕ στο Λίβανο, οι οποίοι έγιναν πρόσφατα στόχος του Ισραήλ.
Δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πρωινή σύνοδος επικεντρώθηκε κυρίως στη Μέση Ανατολή και ανέφερε ότι η αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο, γνωστή ως UNIFIL, θα μπορούσε να επανεξεταστεί, αλλά τον τελικό λόγο τον έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Ιταλία είναι ένας από τους σημαντικότερους χρηματοδότες της UNIFIL, η οποία έχει σταθμεύσει στο νότιο Λίβανο για να παρακολουθεί τις εχθροπραξίες κατά μήκος της οριοθετικής γραμμής με το Ισραήλ. Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν εξοργίσει την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η οποία επισκέφθηκε τον Λίβανο και την Ιορδανία την Παρασκευή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr